Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 03/01/2017 Thibo en Yari, de echte helden van de reddingsoperatie Maandag even voor 17 uur kwam in Blankenberge een surfer in de problemen ter hoogte van het Oosterstaketsel. Wandelaars op het staketsel verwittigden de hulpdiensten. De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst die vlug ter plaatse was haalde uiteindelijk vier personen uit het water. Wij hadden een babbel met twee van hen die achteraf de echte helden blijken te zijn.

Toen de drie ervaren surfvrienden Tybo Dessein, Yari Misson en Thibo Degeeter maandagnamiddag in Blankenberge ter hoogte van het Oosterstaketsel het ruime sop kozen om hun geliefde hobby te beoefenen hadden ze nog geen idee dat hun surfsessie zou eindigen met een spectaculaire reddingsoperatie. Eén van hen, de 16-jarige Tybo Dessein, raakte namelijk in de problemen.

Wij zaten aan tafel met zijn twee vrienden Yari Misson (17) en Thibo Degeeter (19) die in de Krant van Blankenberge heel graag het juiste verhaal willen brengen van wat er zich heeft afgespeeld. Voor alle duidelijkheid geven we nog even mee dat Thibo reeds drie jaar strandredder is en Yari momenteel zijn strandreddersopleiding volgt.

Thibo en Yari, de echte helden van de reddingsoperatie
Op de foto: Onze twee Blankenbergse helden, links Yari Misson, rechts Thibo Degeeter.

"Zoals dit wel vaker gebeurt hadden we met z'n drieën afgesproken om te gaan golfsurfen", vertelt Thibo. "Ik was als eerste uit het water en reeds op weg naar huis toen ik een politiecombi met zwaailicht zag toekomen. Ik wist meteen dat er iets aan de hand was met mijn vrienden en ben meteen teruggegaan."

Yari haakt in ... "Tybo Dessein en ik bleven nog even in zee. Ik wou net mijn laatste golf nemen toen ik merkte dat Tybo opeens nergens te bespeuren was. Met een golf te nemen en daarbij te vallen was hij blijkbaar in een stroming terecht gekomen. Op zich is dit geen enkel probleem. Ofwel kiezen we op zo'n moment om onder het staketsel door te peddelen om veilig ons veilig te stellen in de havengeul, of gaan we via de staketseltrap. Tybo had voor de trap gekozen, maar wat dat hij niet wist was, dat de trapconstructie wegens renovatiewerken tot halverwege was afgebroken. Op dat ogenblijk is hij echter in de problemen geraakt."

"Zijn leach (n.v.d.r. het koordje tussen de surfer en de plank) was onder water rond een paal van het staketsel gedraaid, waardoor onze vriend klem raakte", verduidelijkt Thibo. "Zijn vader die alles zag gebeuren vanop het staketsel heeft langs diezelfde trap geprobeerd om zijn zoon te helpen. Door een serieuze golfslag is hij daarbij zelf in het water gesukkeld. Het is dus niet zoals men op bepaalde media beweert, dat zijn pa zijn kleren heeft uitgetrokken en in het water is gesprongen. In de eerste instantie heeft hij zijn zoon proberen boven water te houden, maar al vlug waren de rollen omgekeerd. Tybo moest z'n pa die die in het water was beland met zijn kledij en zijn schoenen aan, en daardoor vlug uitgeput raakte, boven water houden. Omstaanders hadden een touw toegesmeten, maar dat had weinig nut."

"Op dat moment wist ik nog niet wat er gaande was", verteld Yari. "Zoals ik eerder zei, ik was Tybo kwijtgeraakt. De mensen deden teken naar mij en begonnen te roepen dat ik moest komen. Toen begon ik pas te beseffen dat Tybo in de problemen zat. Ik ben door de havengeul gepeddeld richting waar de veerboot in de zomer de mensen overzet. Via deze trap ben ik op het staketsel geraakt en meteen op zoek gegaan naar een reddingsboei. Normaal gezien zijn er een tweetal, maar blijkbaar waren ze om één of andere reden dit keer niet aanwezig."

"Ondertussen was ik ook ter plaatse", zegt Thibo. "Beiden hebben we dan maar geprobeerd of we iets konden doen via de bewuste trap die voor de helft was afgebroken. Toen dat niet lukte heb ik Tybo en zijn vader aangemaand om zich los te laten en terwijl er geen golven waren met de stroming mee te zwemmen onder het staketsel door richting havengeul. Voor alle duidelijkheid, Tybo had het ondertussen voor elkaar gekregen om zich los te maken van de leach."

Yari vertelt verder ... "De politie die met twee combi's aanwezig was had gelukkig een reddingsboei mee die ze na twee pogingen tot bij de drenkelingen konden gooien. Tybo kon de reddingsboei rond zijn vader bevestigen. Toen we echter merkten dat ze beiden volledig waren uitgeput, beslisten Thibo en ik om hulp te bieden. We zagen de vader af en toe kopje onder gaan en ook Tybo gaf ons te kennen dat het niet langer zou lukken om stand te houden. De politie verbood ons om te springen, maar dit hebben we genegeerd. Ik zei tegen Thibo, we gaan nu springen anders loopt het fout af. We hebben Tybo en zijn papa, die zijn bewustzijn aan het verliezen was, het hoofd boven water gehouden tot de reddingsdienst ter plaatse was."

"Wij tweeën waren zoals sommigen beweren nooit in de problemen", zeggen Yari en Thibo. "Het klopt dat ze ons ook hebben opgevist, maar we hebben amper een tweetal minuutjes in het water gelegen en we hadden bovendien onze surfpakken aan. De vrijwilligers van de zeereddingsdienst waren overigens heel vlug ter plaatse. Een bemanningslid van de VBZR stak ons zelfs een eer hart onder de riem door toe te geven, dat als wij niet waren gesprongen, de vader het hoogstwaarschijnlijk niet zou overleefd hebben. Tybo beefde enorm, maar zijn vader die volledig onderkoeld was, was er slechter aan toe. Beiden werden ze overgebracht naar het ziekenhuis. Tybo mocht diezelfde avond reeds naar huis. Zijn pa hebben ze voor alle zekerheid een nachtje in observatie gehouden. Inmiddels hebben we vernomen dat ook hij gezond en wel weer thuis is."

Yari en Thibo vinden het merkwaardig dat er naar aanleiding van het incident allerlei verhalen verschenen zijn in de media, zonder dat er ook maar iemand de moeite heeft gedaan om hen te contacteren. Wij van de Krant van Blankenberge lieten de twee echte helden wel hun verhaal doen. Hun vriend Tybo Dessein en zijn vader Jan waren niet bij het gesprek aanwezig. Ze lieten ons wel weten dat ze er geen probleem mee hebben dat hun namen worden vernoemd, maar dat ze liever geen verdere media aandacht willen.

© www.krantvanblankenberge.be