Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 01/02/2017 Beeldjesproject 'CWRM' overtreft ruim haar streefdoel Het kunstproject ComingWorldRememberMe blikt terug op een bijzonder succesvolle week in Blankenberge. Meer dan 1000 inwoners namen deel en maakten samen bijna 1.500 beeldjes die symbool staan voor gesneuvelden tijdens eerste Wereldoorlog.

In het tijdelijk atelier, dat werd opgetrokken in het cultuurcentrum De Benne, kwamen deze week maar liefst 675 schoolkinderen en 350 volwassenen langs, wat resulteerde in 1.025 peter- en meterschappen en 1.412 beeldjes. "Deze aantallen overtreffen ruim onze verwachtingen en tonen aan dat deze vorm van respectvol herdenken op heel wat bijval kan rekenen in Blankenberge", zegt schepen Philip Konings.

Beeldjesproject 'CWRM' overtreft ruim haar streefdoel

Voorzitter Lieven Vergauwen van de vzw De Kerkewegel, die het initiatief nam om het project naar Blankenberge te halen, is uiterst tevreden. "Samen met het stadbestuur namen wij het engagement om een 800-tal beeldjes te vervaardigen. Het werden er uiteindelijk een pak meer! Bij alle deelnemers, van jong tot oud, merkten we enorm veel enthousiasme."

Stadsgenoten die een eigen beeldje maakten werden begeleid door vrijwilligers van de vzw De Kerkewegel en De Benne. Streefdoel van het project ComingWorldRememberMe is tegen 2018 in totaal 600.000 handgemaakte beeldjes, één beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem tijdens de eerste Wereldoorlog. De sculpturen zullen, samen met drie grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen, een land art installatie vormen op het niemandsland in het Provinciaal domein Palingbeek te Ieper. Het project kadert in het grootschalig herinneringsproject Gone West/Reflections on the Great War.

De installatie van het gigantische kunstwerk die ongeveer twee maanden in beslag zal nemen, en tegen eind april 2018 moet gerealiseerd zijn, gebeurt door vrijwilligers. Momenteel is de aanleg van de uitkijkbrug al achter de rug, waardoor men nu reeds kan uitkijken over de uiteindelijke locatie van de land art installatie. Iedereen die een beeldje maakte zal worden uitgenodigd voor de plaatsing van de installatie in Ieper.

© www.krantvanblankenberge.be