Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 11/01/2017 Retrospectieve Rudi Pillen Retrospectieve Rudi Pillen De stad Blankenberge pakt later dit jaar uit met een tentoonstelling rond de in 2014 overleden kunstenaar Rudi Pillen. De expo 'Retrospectieve Rudi Pillen' wordt een overzichtstentoonstelling waarin zijn ganse oeuvre wordt belicht aan de hand van een zorgvuldige selectie van zijn belangrijkste werken.

Stadsgenoot Rudi Pillen was een wereldberoemd kunstenaar, geboren op 6 januari 1931 in West-Vlaanderen in Moen, een klein dorpje nabij Kortrijk. Vanaf 1949 studeerde hij schone kunsten aan de Sint-Lucasschool in Gent. Begin de jaren '60 vestigde hij zich in Zaïre waar hij een groot aantal jaren bleef wonen. Hij ging er aan de slag als tekenaar anatomie aan de faculteit geneeskunde van de universiteit van Lubumbashi.

Kunstenaar Rudi Pillen maakte zijn eerste schilderij in 1938 op zevenjarige leeftijd met schoolmateriaal van een tante gevonden op zolder bij zijn grootouders. Sindsdien was hij altijd blijven schilderen en tekenen.

Het werk van Rudi Pillen weerspiegelt veel creativiteit. In een periode van meer dan 50 jaar evolueerde zijn werk van expressionisme, geïnspireerd door zijn verblijf in Afrika, naar hedendaagse moderne kunst. De invloed van de Afrikaanse cultuur is vooral te herkennen in de kleurrijke taferelen. In zijn meeste werken staat de mens centraal ... figuren die nooit vast op de grond staan, maar 'zwevend' op het canvas.

Het bekendste werk van Rudi Pillen is te bewonderen in het 'Thailand Cultural Centre' in Bangkok. Het enorm schilderij, een werk op een doek van 2 meter bij 10 meter, werd in 2004 naar aanleiding van de ingebruikname van de metro onthuld in aanwezigheid van Prinses Astrid en haar echtgenoot Prins Lorenz. Zeer recentelijk nog werd er een tentoonstelling rond Rudi Pillen georganiseerd in New Delhi.

De tentoonstelling 'Retrospectieve Rudi Pillen' georganiseerd door de stad Blankenberge en het cultuurcentrum in overleg met de echtgenote van Rudi Pillen gaat van start op 25 augustus en loopt tot en met 8 oktober 2017 in het CC Casino van Blankenberge.

© www.krantvanblankenberge.be