Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 13/01/2017 Ernst & Leute brengt dit jaar een ge-tic-te voorstelling De leden van de Koninklijke Toneelkring Ernst & Leute zijn sinds september bezig met de repetities voor hun nieuwste productie. Het toneelgezelschap uit Blankenberge heeft dit jaar gekozen voor het hartverwarmend, ernstig en bijwijlen absurd-komisch stuk 'Toc Toc' geschreven door de Franse acteur-regisseur Laurent Baffie.

Vorig jaar bracht de toneelvereniging met 'De Nonnen van Navarone' een echte billenkletser. Voor 2017 staat er een compleet andere voorstelling op de affiche. Dit keer halen ze de mosterd in Frankrijk bij acteur-regisseur Laurent Baffie met het stuk Toc Toc geschreven in 2005. De succesvolle productie werd destijds in het Théâtre du Palais Royal in Parijs in 2,5 jaar tijd maar liefst zeshonderd maal opgevoerd.

Hier in Blankenberge zal het zo'n vaart niet lopen en zijn er slechts zes voorstelling gepland. De première gaat door zaterdagavond 4 februari in het Khnopff-theater. Op dit moment zijn de repetities volop aan de gang. Tweemaal in de week komt het gezelschap bij elkaar om de teksten in te studeren. Alles wordt in goede banen geleid door Caroline Allaert die dit jaar de regie voor haar rekening neemt.

"Het verhaal speelt zich af in de wachtkamer van de wereldvermaarde psychiater dokter Stern, waar er zes mensen geduldig zitten te wachten op zijn komst", vertelt regisseur Caroline Allaert. "De dokter is te laat voor zijn consultaties omdat hij vastzit op de luchthaven in Frankfurt. De zes patiënten in de wachtzaal ontmoeten elkaar voor het eerst. Als je weet dat elk van hen kampt met één of andere tic, dan zal je al vlug begrijpen dat ze een afwachtende houding aannemen om in dialoog te gaan. Uiteindelijk ontdekken ze, naarmate het toneelstuk vordert, dat humor het gesprek op gang kan brengen. Onbewust leren ze elkaars kleine kantjes kennen en durven ze al eens te lachen en te spotten om elkaars tic, zonder daarom te lachen met de tic op zich."


Ernst & Leute brengt dit jaar een ge-tic-te voorstelling
v.l.n.r. de zes patiënten met een tic, Dirk Decoster (Bob), Gerlinde Floryn (Marie), Gisèle De Bruyne (Lili), Tim Brouckaert (Alfons), Olga Noé (Anna) en Barbara Wille (Blanche). Rechtstaand regisseur Caroline Allaert. Valerie Govaert, de doktersassistente, was op het moment dat de foto werd genomen niet aanwezig.

Elk personage, vier vrouwen en twee mannen, kampt met een andere tic. Ze hier één voor één opnoemen gaan we niet doen, daarvoor moet je het toneelstuk gaan bekijken. Een tipje van de sluier willen we wel reeds prijsgeven, één iemand in de wachtzaal heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. "Wachtend op de komst van de dokter beslissen de zes om de tijd te doden met een spelletje Monopoly wat uitmondt in een ware groepssessie", zegt regisseur Caroline Allaert. "Tijdens het spel ontstaan er algauw pittige discussies, gevatte dialogen en bij momenten hilarische situaties, waarbij het gezelschap tot het besef komt dat het aanvaarden van hun tic in combinatie met een vleugje humor veel dingen kan oplossen."

Ons moet je alvast niet meer overtuigen, maar misschien kun je naar onze lezers toe nog even uitleggen waarom ze absoluut naar deze voorstelling moeten komen kijken. "Omdat het een heel hartverwarmend stuk is. Ontspannend, absurd ... en soms ook grof, maar bovenal straalt het vooral veel vriendschap uit. Voor wie het voorstelling gezien heeft, zal het wachten in een wachtzaal bij de dokter nooit meer hetzelfde zijn."

Op het podium van het Khnopff-theater staan vijf actrices en twee acteurs. Zes van hen, Olga Noé (Anna), Tim Brouckaert (Alfons), Gerlinde Floryn (Marie), Barbara Wille (Blanche), Gisèle De Bruyne (Lili) en Dirk Decoster (Bob) vertolken de rol van patiënt. Valerie Govaert krijgt de rol toebedeeld van doktersassistente en is tevens fluisterdame. De coaching en de regie is in handen van Caroline Allaert, geassisteerd door Filip Troch die ook verantwoordelijk is voor het decorontwerp. Arne Jacobs staat in voor de belichting. De decorploeg wordt aangevoerd door Hugo Van Loocke. De affiche werd ontworpen door Dirk Decoster en Ornella D'Agostino.

'Toc Toc' gaat in première op zaterdag 4 februari om 20:00 uur in het Khnopff-theater gelegen in de Westtstraat 86 te Blankenberge. Daarnaast zijn er nog vier avondvoorstellingen. Deze gaan door op vrijdag 10, zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 februari telkens stipt om 20:00 uur. De matineevoorstelling op zondag 5 februari begint om 15:00 uur. Kaarten in voorverkoop te verkrijgen aan 8 euro bij Optiek De Ridder, Kerkstraat 384 te Uitkerke tel: 050/41 95 72 en bij Drukkerij Callier, Weststraat 96-100 te Blankenberge tel: 050/41 17 26. De kaarten zijn ook online te bestellen via www.toneeltickets.be

© www.krantvanblankenberge.be