Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 12/01/2017 Alarmfase rood voor de Belgium Pier De aangekondigde storm met springtij, die op vrijdag 13 januari tussen 13:30 en 14:00 uur haar hoogtepunt zal bereiken, betekent dit keer een extra risico voor de Belgium Pier. Concessionaris Francis Vandendorpe, die er niet gerust in is, heeft alarmfase rood afgekondigd. Alarmfase rood voor de Belgium Pier

"Bij de vorige Sinterklaastorm in 2013 kwam de wind ook uit zee maar dan meer uit westelijke dan noordwestelijke richting", zegt Francis Vandendorpe. "De noordwestijke windrichting, loodrecht op de kust is veel gevaarlijker bij een springtij dan hetzelfde scenario met een gewone krachtige westenwind. Het feit dat de Belgium Pier daarnaast ook nog eens te kampen heeft met een inmiddels toegegeven bouwtechnisch probleem, maakt het alleen maar erger."

Francis Vandendorpe verduidelijkt: "De Pier van Blankenberge of de Belgium Pier staat deels gebouwd op een betonnen ton met wanddikte van 20 cm en deels op inox palen. Deze betonnen ton of kuip met een doorsnede van ongeveer 20 meter is gebouwd vanaf de zeebodem. Dit betekent dat er een zone is waar het water niet doorheen kan. Alle overige resterende 131 andere Pieren ter wereld zijn wel volledig op palen gebouwd, precies omdat bij storm de opstuwende watermassa er onderdoor zou kunnen."

Tijdens de restauratie van de Pier in de jaren 1999 tot 2003, de duurste maritieme restauratie ooit voor een Fun-monument 1.6 miljard Belgische Frank, werd gekozen voor de bouw van die betonnen ton op de zeebodem. "Reeds tijdens deze werken werd het duidelijk dat de betonnen ton niet bestand was tegen de kracht van de zee en werden aan de noordwestzijde extra palen voor de ton geplaatst om de kracht van het water te breken", zegt Francis.

"Dit werkt, maar niet bij springtij want dan staat het water bijna tot net onder de houten vloer en die palen stoppen precies vier meter onder de houten terrasvloer. Sinds die restauratie is er nog nooit een storm met springtij van die omvang geweest. In 2007 werden de houten balken en de verdichting beschadigd, maar dan was de storm wat kracht betreft bijlange zo erg niet. De waterstand is door het springtij nu reeds 5.90 meter, 30 cm hoger dan bij de Sinterklaasstorm in 2013 en daarenboven worden er golven verwacht tot 2.70 meter, wat duidt op windkracht 8 tot 9 op zee."

Dit scenario heeft de Belgische Pier nog nooit meegemaakt sinds de restauratie. Alle activiteiten en uitbating werden verboden tijdens een veiligheidsvergadering woensdag jongstleden. "Er is dus geen toegang mogelijk tot de Belgium Pier vanaf donderdag 12:00 uur tot vrijdagavond. De Pier is afgesloten vanaf de Zeedijk, temeer omdat de 350 meter lange promenade die zich voor het Pier-hoofdgebouw bevindt dringend aan restauratie toe is. We kunnen nu enkel bang afwachten ... één ding staat vast, de Belgium Pier, enige 'pleasure pier' op het continent nog in uitbating, gaat z'n D-day tegemoet", aldus Francis Vandendorpe.

© www.krantvanblankenberge.be