Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 16/01/2017 Winterspektakel Bel'Lumière scoort beter dan verwacht Winterspektakel Bel'Lumière scoort beter dan verwacht Met naar schatting ruim 5.000 bezoekers en tijdens en na het driedaags evenement niets dan lof, mag met op z'n minst spreken van een geslaagde eerste editie van het gloednieuw Blankenbergs winterspektakel Bel'Lumière. Vorige week gingen we eens peilen naar wat reacties bij de bevoegde schepen Philip Konings, verantwoordelijke van het Belle Epoque Centrum Charlotte Hoste en Anne Pirlet diensthoofd Evenementen.

We spraken af in het Belle Epoque Centrum op de belle-etage, de prachtig ingerichte woonkamer waar het interieur en de meubelen de sfeer en grandeur van het gouden tijdperk uitstralen. Rond de tafel zien we alleen maar tevreden gezichten ...

Klopt zegt schepen Philip Konings: "Het succes van de eerste editie lag boven onze verwachting. We hadden uiteraard een aantal factoren die daarin een rol hebben gespeeld, het mooie weer, het enthousiasme van de verenigingen die eraan hebben meegewerkt en onze dienst Evenementen die het oorspronkelijk idee perfect heeft aangevoeld en verder uitgewerkt tot een schitterend spektakel."

"In totaal hebben er aan de eerste editie twaalf Blankenbergse verenigingen deelgenomen en daarnaast nog tal van bewoners uit de belle-époquewijk", vertelt Anne Pirlet diensthoofd Evenementen. "Een aantal van deze buurtbewoners waren meteen ook enthousiast om hun loggia ter beschikking te stellen of op een andere manier mee te werken aan het evenement."

Ook qua opkomst was de eerste editie van Bel'Lumière een schot in de roos. Men schat dat er over de drie dagen in totaal een 5.000-tal bezoekers waren. "In het Belle Epoque Centrum alleen al hebben we ruim 2.000 mensen over de vloer gehad, waaronder heel wat inwoners van Blankenberge die ons vertelden dat ze hier voor het eerst binnen kwamen", zegt verantwoordelijke Charlotte Hoste. Anne Pirlet haakt in: "Dit was van begin af aan ook onze opzet, zoveel mogelijk Blankenbergenaars effectief kennis laten maken met de belle époquebuurt."

Schepen Philip Konings verduidelijkt: "We willen van dit evenement eigenlijk een beetje de winterse Parkies maken, waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en gezelligheid een grote rol speelt. Blijkbaar zijn we daarin geslaagd, alhoewel bijna niemand op voorhand wist aan wat ze zich mochten verwachten." Anne Pirlet: "Vanaf de eerste avond zagen we dat we op het goede spoor zaten. Heel wat Blankenbergenaars feliciteerden ons en zeiden dat ze daags nadien zouden terugkomen met hun vrienden. Een aantal van hen hebben we hier wel elke dag mogen ontmoeten."

Winterspektakel Bel'Lumière scoort beter dan verwacht

Ook de dagelijkse luistermomenten en op de laatste avond de belle époquemodeshow in de Sint-Rochuskerk werden door het publiek fel gesmaakt.

"We hebben gepoogd een mooie mix te maken door in een stijlvol decor, professionele muzikanten in combinatie met lokale verenigingen samen hun ding te laten doen, dat werkte wonderwel", zegt Anne Pirlet. "De optredens waren bovendien ook heel toegankelijk waardoor de formule duidelijk aansloeg ... ook bij het publiek. Initieel hadden we gedacht aan een 150-tal aanwezigen per optreden, maar het werden er gemiddeld 500!"

Schepen Philip Konings: "Eigenlijk waren we een beetje verrast door het succes, zodoende dat we de opstelling van de stoelen hebben bijgestuurd om meer volk te kunnen plaatsen."

Wat brengt de editie van 2017 ...

Schepen Philip Konings: "Uiteraard gaan we de komende edities voortborduren op het succes van 2016, maar wat mij betreft wordt het zeker geen copy-paste. Er komen ook heel wat suggesties binnen waarmee we creatief aan de slag kunnen." Anne Pirlet: "De projectie op de kerk als absolute eyecatcher blijft uiteraard behouden. Meer nog, we willen daarin nog een stapje verder gaan door ook de hoogste top mee te nemen in de belichting. Eventueel kan er ook gedacht worden om te projecteren op meerdere gebouwen."

Schepen Philip Konings: "Het eerste jaar Bel'Lumière zijn we bewust kleinschalig gestart door slechts één straat te betrekken in het event, maar niets neemt weg dat dit bij volgende edities kan worden uitgebreid. De drie dagen gaan we niet uitbreiden, maar misschien kunnen we overwegen om ietsje vroeger op de avond te beginnen en wat langer open te blijven. Ook wat betreft het aantal figuranten in belle époquekledij daar gaan we meer op inzetten, het droeg enorm bij aan de sfeer en sprak duidelijk tot de verbeelding bij het publiek. Nu hadden we een 40-tal figuranten, maar we willen ook de bezoekers daarin betrekken, temeer omdat we meermaals de vraag kregen waar we de kledij hadden gehuurd."

Het kostenplaatje voor de eerste editie bedroeg 50.000 euro. "In principe zal dat voor de volgende editie iets minder zijn", zegt schepen Philip Konings. "In de eerste instantie zijn er een aantal investeringen die we kunnen hergebruiken en daarnaast is ook het zorgvuldig uitmeten van de architectuur van het kerkgebouw voor de projectie niet meer nodig. Ook de grote promotiecampagne die bij de lancering van het nieuw evenement noodzakelijk was, zal in 2017 in mindere mate moeten gebeuren. We gaan ervan uit dat Bel'Lumière vanaf nu ook bekendheid zal krijgen via mond aan mond reclame. We kunnen rustig stellen dat we voor onze komende editie met een lowbudget van 10.000 euro per dag opnieuw een mooie tweede editie zullen kunnen neerzetten."

De data voor 2017 liggen nu reeds vast. Bel'Lumière zal opnieuw plaatsvinden op 28, 29 en 30 december.

© www.krantvanblankenberge.be