Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 15/02/2017 Jan en Hans pakken uit met een 'Alles-voor-Stoeten-beurs' Tijdens het pinksterweekend op zaterdag 3 en zondag 4 juni vindt in Blankenberge de allereerste editie 'Alles-voor-Stoeten-beurs' plaats. Initiatiefnemers, vader en zoon Jan en Hans Vanquathem, brengen een 20 à 30-tal standhouders uit verschillende regio's samen die de nodige knowhow in huis hebben op het vlak van stoeten in de brede zin van het woord. Een absolute primeur in ons land!

Jan Vanquathem neemt in onze stad dit jaar voor de vijftiende maal de regie van het bloemencorso voor zijn rekening. De laatste jaren wordt hij in deze taak bijgestaan door zijn zoon Hans, die sinds kort professioneel bezig is met de verkoop van foam en alle bijhorende afwerkingsmaterialen. Samen hebben ze een stevige reputatie weten op te bouwen in het wereldje van de carnavalsstoeten, bloemencorso's, reuzenstoeten, enzovoort ... niet enkel in België maar ook bij onze noorderburen. Dit jaar in juni pakken Jan en Hans in eigen stad voor het eerst uit met een 'Alles-voor-Stoeten-beurs'. Benieuwd als we zijn maakten we een afspraak met hen.

Jan en Hans pakken uit met een 'Alles-voor-Stoeten-beurs'

"Het idee is gegroeid vanuit het carversweekend dat we een drietal keer organiseerden waarin workshops centraal stonden", zegt Jan Vanquathem. "We hebben toen gemerkt dat er daar interesse voor was en er mooie resultaten werden behaald. Nu gaan we dit uitbreiden tot een 'Alles-voor-Stoeten-beurs' waarbij het vooral de bedoeling is dat het wordt opengetrokken naar alle stoeten."

De 'Alles-voor-Stoeten-beurs' zal doorgaan in Blankenberge in de loods van North Sea Boating. "De beurs is bedoeld voor personen, groepen en organisaties die zich bezighouden met stoeten in de ruime zin van het woord", zegt Hans Vanquathem. "Belangrijk om weten is dat het niet enkel gericht is op stoeten die plaatsvinden in Blankenberge, maar op allerlei evenementen, denk daarbij aan stoeten, optochten en dansvoorstellingen, dit zowel in België als in Nederland. We voorzien een 20 à 30-tal standen met een verscheidenheid aan items. We kunnen daarvoor beroep doen op professionele standhouders uit Blankenberge, de regio's Aalst, Ninove, Dendermonde, maar ook uit Nederland."

"We pakken uit met een volledig nieuw concept", zegt Jan. "We gaan niet langer workshops geven zoals op het carversweekend. Hoofddoel van de beurs is info, communicatie en netwerken opzetten. De standhouders gaan elk op hun domein uitleg verstrekken, onder andere door het geven van demonstraties, waarbij de bezoeker zelf zal kunnen kiezen wat er voor hem belangrijk is. Bijvoorbeeld aan de foamstand wordt er gedurende er een half uurtje uitleg verschaft over het product, men zal het kunnen bekijken, voelen en aan de hand van een korte demo inzicht krijgen over de veelzijdigheid van het product en de verschillende toepassingen waarbij men foam kan gebruiken. Het is niet de bedoeling dat er op dit moment een volledige creatie wordt gemaakt, maar wie dit wenst zal eventueel zelf wel eens een stukje foam mogen knippen en aan elkaar lijmen. Bedoeling is, de bezoekers van de stoetenbeurs een brede waaier aan informatie en technieken verschaffen waarmee ze later aan de slag kunnen."

Jan en Hans pakken uit met een 'Alles-voor-Stoeten-beurs'

Op de 'Alles-voor-Stoeten-beurs' zal men o.a. kennis kunnen maken met airbrush, kostuums in stof, schmink en bodypainting, bloemen, foam hoeden, pruiken, textieldrukwerk, medailles en promotiemateriaal, borduren, karikaturen tekenen, dans, 3D-ontwerp en ledverlichting. Er zal ook informatie beschikbaar zijn over het belang en het oprichten van een vzw, het afsluiten van een verzekering en het veiligheidsaspect.

"Ook het wagenbouwen zelf van idee tot ontwerp zal ruimschoots aan bod komen", zegt Hans. "Het interessante aan de locatie bij North Sea Boating is, dat we beschikken over twee aparte ruimtes, één die we zullen gebruiken voor de informatieve standen, en één voor ruigere werk ... constructie en vorm lassen, figuren snijden in piepschuim, techniek en beweging op wagens, muziekinstallaties en stroomgroepen, maquettebouw, constructies maken van reuzen, werken met mallen en kunststoffen, enzovoort ... Niet alleen de bezoekers van de stoetenbeurs maar ook de standhouders zelf zullen vooral ideeën kunnen opdoen, netwerken en kennis uitwisselen. Met de beurs willen we ook Blankenberge op de kaart zetten als stoetenstad."

De 'Alles-voor-Stoeten-beurs' is een organisatie van Jan en Hans Vanquathem in samenwerking met de Confrérie v/d Leute en met medewerking van Stad Blankenberge. De beurs gaat door tijdens het pinksterweekend op zaterdag 3 en zondag 4 juni telkens van 10:00 tot 18:00 uur in North Sea Boating, gelegen langs de Wenduinsesteenweg in Blankenberge.

De toegang is gratis.

© www.krantvanblankenberge.be