Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 27/02/2017 Waterpolo Carnaval steelt de show met Vonne Sjette Gisteren was het dan eindelijk zover, na maanden voorbereiding en bij sommigen nog een laatste weekje stressen mochten de carnavalsverenigingen van Blankenberge zich van hun mooiste kant laten zien tijdens de stoet. Het weertje viel al bij al nog mee zodat opnieuw heel wat kijklustigen naar onze badstad kwamen afgezakt om samen met de Blankenbergenaars te genieten van het kleurrijk spektakel. De groepering Waterpolo Carnaval kaapte voor het derde jaar op rij de eerste prijs weg, al was dit slechts met één puntje verschil. Bij de wagenbouwers eindigden de Splenterbomme en de Pekkers op een gedeelde eerste plaats.

Lokale thema's, al dan niet politiek getint, en het gebruik van foam voor het samenstellen van de carnavalszootjes, zorgden ervoor dat de stoet dit jaar naar een hoger niveau werd getild.

De carnavalsvereniging Kanong trok duidelijk de satirische kaart met het onwaarschijnlijk verhaal van de stelende ober in restaurant Oesterput. De Moashpotten en de Splenterbomme speelden gretig in op de burgemeesterswissel die er dit jaar zit aan te komen. De Zeester richtte haar pijlen op het Vlaams Belang gemeenteraadslid Tanguy Veys.

De Pekkers schonken met hun groepering en wagen aandacht aan stadsgenoot Michel Van Den Brande bekend van 'The sky is the limit'. De Kiptjes zochten dan weer hun heil bij de Brexit. De carnavalsverenigingen die dit jaar iets te vieren hadden, 70 jaar Daring Boys en 10 jaar Farildes, focusten op hun jubileum.

De carnavalsvereniging Waterpolo-Carnaval dook voor haar thema terug in de tijd naar de figuur Vonne Sjette die wellicht bij menig oudere Blankenbergenaar nog vers in het geheugen ligt. Vonne Sjette baatte jarenlang een breiwinkeltje uit in de Sebastiaan Vernieuwestraat en was tevens een carnavaliste in hart en nieren, net als haar kleindochter Katrien Vermeulen (Mance) die lid is van Waterpolo-Carnaval. De prachtig uitgewerkte kostuums om het thema vorm te geven viel in de smaak bij de jury ... de carnavalsvereniging werd voor haar vele werk beloond met de eerste prijs, al was het dit jaar een nek aan nek race. De groepering Kanong werd met slechts één puntje verschil tweede. De Daring Boys eindigden op de derde plaats.

Bij de wagenbouwers ging de titel 'mooiste wagen' naar de Splenterbomme en de Pekkers, een gedeelde eerste plaats. d'Echte werden voor hun werk door de jury beloond met de derde prijs.

De volledige uitslag vindt je hieronder ...

Volgorde groepen
 1. Waterpolo Carnaval - Vonne gif mo sjette
 2. Kanong - De Huitrière zat met e boef en al 't geld zit nu in e vrimde foef
 3. Daring Boys - Oede vintjes en joenge gasten in combinaesje, zorgen al zeventig joar vor e goeie reloasje
 4. Moashpotten - Ot Ivan ze tandjes der in zet, is uuze Blankenbergsche beistenboel gered
 5. Spartaboys - Zwieren en zwaaien en dan rondjes draaien
 6. Splenterbomme - In de drank of in 't eten, als burgemeester goat ie pas zweten
 7. Voorstadruttels - Kiekt woa da je lopt!
 8. Farildes - 10 joar de Farildes
 9. Kiptjes - De Britten zien Europa nie meir zitten
 10. Sloebers - We pakken ze
 11. Pekkers - De sky is the limit
 12. Zeester - In 't steedje achter iedere hoek, is 't leger van Tanguy ip zoek
 13. Tirolertjes - Après ski
Volgorde wagens
 1. Ex aequo Splenterbomme - Van 't fornuus noa 't stadhuus
 2. Ex eaquo - Pekkers - De sky is the limit
 3. d'Echte - 't Ende van de rit
 4. Avatar en de Blankenbergse warlord van Facebook
 5. Farildes - 10 joar de Farildes
 6. Kiptjes - De Britten zien Europa nie meir zitten
 7. Sloebers - We zoeken ze
 8. Tirolertjes - Après ski

© www.krantvanblankenberge.be