Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 24/02/2017 Nostalgische terugblik op het onderwijs In de nieuwe exporuimte 'De Meridiaan' is gisterenavond de tentoonstelling over de geschiedenis van de Blankenbergse en Uitkerkse scholen officieel geopend. De vrijwilligers van de heemkundige kring 'De Benne' hebben er maanden aan gewerkt, het eindresultaat is aanrader voor al wie een stukje nostalgie wil opsnuiven. Nostalgische terugblik op het onderwijs

De tentoonstelling in de nieuwe exporuimte belicht het ontstaan en de bloei van de verschillende scholen in Blankenberge en Uitkerke tot eind de jaren '60. "Er hangen een 100-tal kaders met in totaal ruim 400 foto's, waaronder heel wat klasfoto's", zegt Nancy Van Reck van de heemkundige kring De Benne.

"We blikken in onze overzichtstentoonstelling terug naar het ontstaan van de eerste scholen in de 19de eeuw tot in 1969. Het meeste materiaal dat we gebruikt hebben komt uit ons eigen archief met daarnaast een aantal stukken die we in bruikleen hebben gekregen uit priv├ębezit. Bij de scholen zelf hebben we in de archieven mogen snuisteren en in de stadsarchieven hebben we flink wat materiaal kunnen halen uit de collectie van meester Gustaaf Vandepitte over de gemeenteschool van Uitkerke."

Een absolute blikvanger op de tentoonstelling is een ingericht klaslokaaltje oude stijl. "Daarvoor hebben we beroep gedaan op het Museum van de Zwinstreek, Sincfala in Knokke-Heist. De ietwat oudere bezoekers van de tentoonstelling zullen bij het zien van de oude meubeltjes en schoolmaterialen ongetwijfeld heel wat herinneringen kunnen ophalen aan hun tijd op de schoolbanken", zegt Nancy Van Reck.

Met de tentoonstelling 'Onderwijs' zijn de vrijwilligers van de heemkundige kring 'De Benne' er opnieuw in geslaagd om een belangrijk stuk van de Blankenbergse en Uitkerse geschiedenis op sublieme wijze in kaart te brengen. De expo nodigt uit om op ontdekkingstocht te gaan naar weetjes, leuke anekdotes, maar vooral om te zoeken naar bekende gezichten op de talrijke klasfoto's. Tevens wordt er hulde gebracht aan een aantal opmerkelijke leerkrachten van weleer die hun kennis hebben overgebracht aan heel wat leerlingen in Blankenberge en Uitkerke.

De tentoonstelling 'Onderwijs' loopt nog tot en met zondag 23 april in de exporuimte 'De Meridiaan' in de benedenhal van het CC Casino van Blankenberge. Je kunt er terecht van woensdag tot en met zondag telkens van 14:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis!

© www.krantvanblankenberge.be