Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 03/03/2017 Een druk jaar voor erfgoedcel Kusterfgoed 2016 was met enkele geslaagde projecten en erfgoedacties een mooi jaar voor Kusterfgoed. De erfgoedcel organiseerde voor de lokale erfgoedspelers uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge twee grote netwerkevents. Daarnaast werd er ook aan de eigen werking getimmerd. Een druk jaar voor erfgoedcel Kusterfgoed

Vorig jaar ontvingen acht erfgoedactoren subsidies, goed voor een totaal subsidiebedrag van 9.215 euro, én deed Kusterfgoed enkele behoud- en beheeringrepen in de erfgoedcollecties van onder meer Familiekunde Oostende en marionettentheater Kallemoeie. Ondertussen timmerde de erfgoedcel ook aan haar eigen werking, in maart ging de website www.kusterfgoed.be online en in juni werd een nieuwe deskundige aangeworven.

Via publieksevenementen zette de erfgoedcel immaterieel erfgoed dat typisch is voor onze kust in de kijker. Het ritueel van de zeezegeningen werd geduid in een museum-voor-één-dag en de vakantietraditie van papieren bloemenkraampjes kreeg in de zomer van 2016 extra aandacht via workshops strandbloemen maken, vertelnamiddagen en het krantje 'Strand in bloei'.

Ook in 2017 heeft Kusterfgoed opnieuw heel wat op de agenda staan. Zondag 23 april, op Erfgoeddag, plaatst Kusterfgoed de zorg voor kinderen aan zee centraal en tijdens de zomerperiode laat de erfgoedcel je proeven van de typische kustlekkernijen, zoals Berlijnse bollen, ijsjes en goed gevulde frigoboxen. Daarnaast blijft Kusterfgoed inzetten op de ondersteuning van lokale erfgoedactoren, via vormingen, projectsubsidies en de logistieke uitleendienst. Maar er is meer ... zo zullen erfgoedspelers in 2017 aanspraak kunnen maken op impulssubsidies en ontwikkelt de erfgoedcel een beeldbank die erfgoedactoren vanaf 2018 zal toelaten om hun beeldmateriaal en metadata veilig op te slaan.

Kusterfgoed probeert in 2017 bovendien heel wat doelgroepen bij haar erfgoedwerking te betrekken. Sinds het begin van dit jaar is er een educatieve erfgoedkoffer ontleenbaar voor de tweede graad van lagere scholen en er wordt momenteel hard gewerkt aan een reminiscentiekoffer voor woonzorgcentra.

Meer weten over de realisaties en plannen van Kusterfgoed?
Surf naar www.kusterfgoed.be en schrijf je in op de nieuwsbrief!

© www.krantvanblankenberge.be