Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 08/03/2017 Nick Ervinck exposeert deze zomer in Blankenberge Luizaerc Blankenberge zal in 2018 als enige kustgemeente niet deelnemen aan de kunsttriënnale Beaufort. Onze badstad wil het heft in eigen handen nemen en pakt reeds deze zomer uit met een opvallend cultuurproject rond de gerenommeerde kunstenaar Nick Ervinck.

"Na de zeer teleurstellende vorige editie van Beaufort, waarbij we zo goed als geen inspraak hebben gehad, en na het negatief advies van de Cultuurraad, hebben we beslist om niet deel te nemen in 2018", zegt schepen van cultuur, Philip Konings. "Dit betekent niet dat we daarom bij de pakken blijven zitten. Integendeel, we nemen zelf het heft in handen in plaats van dit te laten dicteren door kunstpauzen van bovenaf. De financiële input die wordt gevraagd om deel te nemen aan Beaufort, basisprijs 35.000 euro, eventueel uit te breiden tot 75.000 euro, zullen we besteden aan eigen initiatieven waarbij we zelf de invulling kunnen bepalen."

Het stadsbestuur wil dit en volgend jaar tijdens de zomer uitpakken met toegankelijke cultuurprojecten. "Ik kan nog niet alle details prijsgeven, maar in de zomer van 2017 komt er een gerenommeerde kunstenaar naar Blankenberge", zegt Philip Konings. "De kunstwerken zullen toegankelijk zijn voor iedereen en zich tevens richten op de toeristisch promotie van onze badstad, dit in tegenstelling tot de projecten die we tijdens de vorige edities van Beaufort hebben gehad. We denken dat we ons beter zullen kunnen profileren door als enige stad net niet mee te doen met Beaufort."

Welke kunstenaar deze zomer met zijn werk zal exposeren in Blankenberge, wou de bevoegde schepen nog niet verklappen. Na enig zoekwerk op het internet kwamen we echter algauw uit bij de West-Vlaamse kunstenaar Nick Ervinck.

De in 1981 in Roeselare geboren kunstenaar Nick Ervinck is een aanstormend internationaal kunsttalent die woont en werkt in Lichtervelde. Hij maakt naast digitale prints, video's en tekeningen vooral sculpturen die hij ontwerpt op de computer. De kunstenaar versmelt natuur en techniek tot een volmaakte, futuristische wereld. Daarnaast combineert hij ook 3D-printing met handwerk.

Nick Ervinck koestert de klassieke beeldhouwkunst en laat zich inspireren door de natuurlijke vormen van onder andere Henry Moore, Barbara Hepworth, en Hans Arp. Hij haalt zijn motieven uit de bestaande wereld en transformeert ze. De laatste jaren heeft Nick Ervinck toenemende bekendheid gekregen omwille van zijn opvallende knalgele polyester sculpturen in openbare ruimtes.

Nick Ervinck stelde eerder reeds tentoon in onder andere New York, San Francisco Los Angeles, Amsterdam, Berlijn, Parijs, Milaan en Moskou. In 2015 was hij één van de kunstenaars die deelnam aan Beaufort04 met het kunstwerk 'Olnetop', dat nadien door de gemeente Middelkerke werd aangekocht voor 80.000 euro. Deze zomer is de kunstenaar Nick Ervinck te gast in Blankenberge.

De tentoonstelling zal lopen van zaterdag 1 juli tot en met zondag 24 september 2017 in de exporuimte De Meridiaan in het CC Casino van Blankenberge. Daarnaast zullen er ook kunstwerken van hem worden tentoongesteld op buitenlocaties.

Neem zeker eens een kijkje op: www.nickervinck.com

© www.krantvanblankenberge.be