Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 20/03/2017 Keane en Keefe laureaten Junior Journalist Het Davidsfonds Blankenberge heeft opnieuw heel wat leerlingen van scholen uit Blankenberge, Uitkerke, Zeebrugge, Wenduine en Nieuwmunster weten te motiveren om een opstel te schrijven ter gelegenheid van de inmiddels 34ste editie van de Junior Journalist Wedstrijd. Het onderwerp dit jaar 'Hoe groen is onze blauwe planeet?', handelend rond het actueel thema 'ecologie', heeft een 375-tal leerlingen in de pen doen kruipen. Zondagvoormiddag in zaal Forum werden de winnaars bekendgemaakt.

De lokale Junior Journalist-wedstrijd maakt deel uit van de voorrondes die worden georganiseerd in gans Vlaanderen waar jaarlijks enkele tienduizenden jongeren aan deelnemen. De Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds is daarmee de grootste schrijfwedstijd van Vlaanderen.

"Naast de lokale voorrondes is er ook een provinciale wedstrijd", zegt Timothy Van Renterghem van het Davidsfonds Blankenberge. "Voor de provincie West-Vlaanderen participeren er jaarlijks een 60-tal lokale afdelingen, waaronder ook Blankenberge. We doen het daarin overigens bijlange niet slecht, vorig jaar mochten we zowaar de laureaat afleveren."

Voor de lokale wedstrijd regio Blankenberge, waaraan bij benadering een 375 leerlingen deelnamen, werden er 25 klaswinnaars weerhouden. Leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs en het 1ste en 2de middelbaar kregen de opdracht een verhaal te schrijven rond het actueel thema 'ecologie'. De leerkrachten maakten een eerste selectie, de opstellen werden vervolgens voorgelegd aan een 8-koppige jury samengesteld door het Davidsfonds.


Keane en Keefe laureaten Junior Journalist

Uit deze klaswinnaars werden twee laureaten naar voor geschoven. Wat betreft reeks 1, lager onderwijs, ging de titel naar Keane Van Brabander uit het 6de leerjaar van de Vrije Basis School Roezemoes uit Zeebrugge. Keefe Simoens uit het eerste middelbaar van de Maerlant Middenschool Blankenberge werd laureaat in reeks 2. Beide leerlingen stoten door naar de wedstrijd op provinciaal vlak, waarvan de winnaars worden bekendgemaakt op zondag 23 april in Knokke-Heist in het vernieuwde Zwin.

De 25 klaswinnaars werden voor hun inzet door het Davidsfonds Blankenberge bedankt met mooi prijzenpakket. De twee laureaten Keane en Keefe, die straks mogen deelnemen aan de provinciale Junior Journalist-wedstrijd, mochten alvast een uitgebreid boekenpakket mee huiswaarts nemen.

© www.krantvanblankenberge.be