Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 25/03/2017 Vroege vogels op zoek naar de blauwborst Wie zondag 9 april of de week daarop vroeg uit de veren is, is van harte welkom aan het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder. Natuurgids Paul Jannes trekt om 6:00 uur de polders in op zoek naar de blauwborst. Tijdens de wandeling krijg je de unieke kans om deze kleine inheemse vogel te spotten. Vroege vogels op zoek naar de blauwborst

De blauwborst is terug! De kleine zangvogel die overwintert op het Iberisch Schiereiland of in West Afrika is alweer volop aan het baltsen in de Uitkerkse Polder. Elk voorjaar kiezen ongeveer een zestigtal koppeltjes dit schitterend natuurgebied uit als broedplaats.

De blauwborst is amper 13 centimeter groot en daardoor niet eenvoudig te spotten, maar met de aanwijzingen van de natuurgids loont het zeker de moeite om ernaar op zoek te gaan. Het broedend mannetje heeft een blauwe keel, van de witte buik gescheiden door een zwarte roestbruine dwarsstreep. Het vrouwtje heeft een crèmekleurige keel met een zwarte begrenzing.

Wil je dit prachtige vogeltje zien, dan moet je in april vroeg uit de veren. Bij het krieken van de dag pronkt het mannetje met zijn helderblauwe keel, enkel dan laat hij zijn uitbundige zang horen. Eenmaal de blauwborst aan het broeden is tussen de kilometers lange rietkragen krijg je hem nog maar zelden te zien.

Natuurpunt Blankenberge organiseert samen met Natuurpunt Brugs Ommeland tijdens de maand april tweemaal een wandeling waarbij je de unieke gelegenheid krijgt om de blauwborst te spotten. De wandelingen die ongeveer een drietal uurtjes duren gaan door op zondag 9 en 16 april. Samen met natuurgids Paul Jannes trek je met je verrekijker in de aanslag om 6:00 uur de Uitkerkse Polder in. Na deze vroege ochtendwandeling is de cafetaria van het bezoekerscentrum open, breng gerust je ontbijtpicknick mee.

Het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder is gelegen langs de Kuiperscheeweg 20 in Uitkerke.

© www.krantvanblankenberge.be