Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 27/03/2017 Eerste permanent Fairtrade Café geopend in Blankenberge Blankenberge heeft de primeur! Jeugdherberg De Wullok opende zondag 26 maart officieel de deuren van haar Fairtrade Café. Na tal van dergelijke pop-up ondernemingen door de jaren heen, heeft ons land nu zijn eerste permanente café met eerlijke producten. Eerste permanent Fairtrade Café geopend in Blankenberge

Begin 2010 hebben een aantal sterk geëngageerde mensen in onze stad de 'Fairtrade Trekkersgroep' opgericht met als doel het behalen van de titel 'FairTrade Gemeente'. Zeven jaar later is het fairtrade verhaal geen loos begrip meer in Blankenberge. Meer nog, onze stad opende gisteren in jeugdherberg De Wullok het eerste permanent Fairtrade Café van ons land.

"Toen ik voorzitter werd van de jeugdherberg werd ik meteen geconfronteerd met de lage verkoopcijfers van de bar", zegt schepen Daphné Dumery. "Daarnaast leerde ik hier ook een aantal mensen kennen die een levensstijl ontwikkelden rond eerlijke handel. Wel, we zagen daarin een opportuniteit en hebben geprobeerd om het economisch verhaal te koppelen aan het verhaal van de eerlijke handel, wat geresulteerd heeft in het openen van een permanent Fairtrade Café ... een absolute primeur voor ons land!"

Met het Fairtrade Café wil de jeugdherberg extra inkomsten genereren door naast de mensen die er komen overnachten ook passanten over de vloer krijgen. Om het voor wandelaars en fietsers aantrekkelijk te maken om even halt te houden beschikt de jeugdherberg sinds kort over een gloednieuw terras, waar er naast de traditionele dranken ook eerlijke producten worden aangeboden. Naar de toekomst toe wil en het aanbod fairtrade producten trouwens nog verder uitbreiden.

Het Fairtrade Café werd officieel geopend in aanwezigheid van Lothar Boeykens, coördinator bij FairTrade Gemeente, die als blijk van waardering voor de mensen van de Fairtrade Trekkerssgroep een verrassing had meegebracht. Het team werd voor hun enthousiaste inzet door Fairtrade België beloond met De Havelaar-award.

© www.krantvanblankenberge.be