Krant van Blankenberge | Toerisme
Blankenberge: 31/03/2017 Zeesterren hoofdrolspelers op nieuwe thematentoonstelling Het Sea Life Center in Blankenberge pakt jaarlijks uit met een nieuwe thematentoonstelling rond een bepaalde diersoort. Dit jaar staan letterlijk en figuurlijk de echte sterren centraal. Ze zijn al meer dan 300 miljoen jaar op deze aarde aanwezig in vele maten, soorten en kleuren. Je raad het al ... hoofdrolspeler op de expo is de fascinerende zeester.

De thematentoonstelling in het Sea Life Center is gisteren op ludieke wijze voorgesteld. Burgemeester Patrick De Klerck en de regionale persmensen werden geblinddoekt de nieuw ingerichte exporuimte binnengeleid. Eens dat iedereen binnen was heette directeur Albert Sikkens vol trots de aanwezigen welkom op de Zeesterren tentoonstelling.

De jaarlijkse thematentoonstelling is inmiddels toe aan haar zesde editie en dit jaar staat de zeester centraal. In de speciaal daarvoor voorziene aquaria zijn een tiental verschillende soorten zeesterren te bewonderen van over de ganse wereld.

"Het betreft hier zowel koud als warmwater exemplaren zeesterren in alle maten, soorten en kleuren", zegt dierenverzorger Bas Bovendeur. "Zo hebben we o.a. de rode stekelzeester, de slangenzeester en de ijszeester, deze laatste leeft wat meer in de koudere wateren, richting Noorwegen. Uiteraard is er ook de gewone zeester zoals we die hier in januari na de storm massaal konden aantreffen op het strand. Voor alle duidelijkheid, dat was geen publiciteitsstunt voor onze tentoonstelling", lacht Bas.

Eén van de blikvangers op de zeesterrententoonstelling is de doornstaartzeester. Het diertje met allemaal stekels op de rug ziet er wat vervaarlijk uit. Het is ook het grootste exemplaar die deel uitmaakt van de expo. Hij komt vooral voor in de tropische wateren rond Indonesië en kan tot 40 à 50 centimeter groot worden.

De tijdelijke Zeesterrenexpo die loopt tot aan de volgende thematentoonstelling telt in totaal ruim 200 zeesterren. Op officiële opening mochten de kleuters van het Zandschooltje een handje toesteken om de diertjes onder te brengen in de aquaria Ze werden daarbij geholpen door hoofddierenverzorger Manu Pottin. Nadien werden ze getrakteerd op heerlijke koekjes in de vorm van ... inderdaad, een zeester.

Bart De Coninck maakte bijhorend filmpje: Sea Star Expositie

© www.krantvanblankenberge.be