Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 30/03/2017 Natuurpunt Blankenberge krijgt subsidie voor uitkijktoren Natuurpunt Blankenberge valt in de prijzen. Als grootste natuurgebied van West-Vlaanderen kan ze rekenen op 120.000 euro steun via Westtoer binnen het project 'Programma 2025'. Het nieuws raakte vanmiddag bekend. Natuurpunt Blankenberge krijgt subsidie voor uitkijktoren

Natuurpunt Blankenberge die vorig jaar 25 kaarsjes mocht uitblazen krijgt de laatste jaren steeds meer bezoekers over de vloer. Om de natuurliefhebbers, toevallige fietsers en wandelaars ook naar de toekomst het nodige comfort te kunnen aanbieden, dringt een verbouwing van het huidig bezoekerscentrum zich op.

"Op dit moment zijn we bezig met een binnenhuisarchitect om te bekijken hoe we het hier opnieuw kunnen inrichten. De verbouwing zal gefinancierd worden met eigen middelen", zegt voorzitter Kristien Popelier. "Daarnaast zijn we ook beginnen dromen van een uitkijktoren en een mindervalidentoilet. In 2016 hebben we daarvoor een subsidiedossier ingediend bij Toerisme Vlaanderen. Jammer genoeg zijn we daarbij uit de boot gevallen."

Hetzelfde jaar lanceerde de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer een oproep voor het aanmelden van projecten in het kader van 'Horizon 2025'. Het programma beoogt de realisatie van een netwerk van landschapsobservatie-punten in de vorm van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de provincie.

"De voorkeur ging uit naar het bouwen van nieuwe uitkijktorens en belevingsplatformen", zegt Kristien Popelier. "We hebben onze kans gewaagd en opnieuw een dossier ingediend. Vandaag kregen we te horen dat ons project uit de 80 ingediende dossiers groen licht heeft gekregen. Dit betekent dat we aanspraak kunnen maken op een bedrag geplafonneerd op 120.000 euro. We opteren voor een uitkijktoren met een hoogte van 13 meter voorzien van belevingsplatformen waar er bijvoorbeeld kan worden gepicknickt. Onder de uitkijktoren zouden we een mindervalidentoilet willen realiseren en meteen ook de omgevingsaanleg willen optimaliseren."

De uitkijktoren is nog niet voor meteen. "Voor alle duidelijkheid, er zijn nog geen plannen. Wij moesten enkel ons project indienen en er een cijfer opplakken. De centjes zijn binnen, nu moet alles nog worden uitgewerkt en dat zal gebeuren in samenspraak met Westtoer. Ik denk dat we in het beste geval in 2018 zullen kunnen starten met de uitvoering ervan", aldus voorzitter Kristien Popelier.

© www.krantvanblankenberge.be