Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 03/04/2017 Straffe Hendrik weldra weer operationeel De reddingsboot Straffe Hendrik die begin dit jaar uit de vaart moest worden genomen na problemen aan de motor zal binnen enkele weken weer kunnen varen. De VBZR heeft een interessant voorstel gekregen van haar collega's uit Nederland. Straffe Hendrik binnenkort weer operationeel

De Straffe Hendrik krijgt nu dat hij na een zware panne noodgedwongen uit de vaart moest worden genomen een grondige opknapbeurt "De boot werd volledig nagezien. Hij kreeg onder andere een nieuwe verflaag en werd voorzien van oranjekleurige tubes die minstens 500 kilogram minder wegen waardoor de acceleratie en het vaargedrag aanzienlijk zal verbeteren", zegt voorzitter Joeri Vermoere.

"Op zich is de boot helemaal klaar, behalve de kapotte motor. Maar, wat dat betreft hebben we heel veel geluk. Onze collega's van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij schieten ons ter hulp. Ze gaan van hun twee oudste reddingsboten één maken en zo komen er twee motoren vrij, identiek dezelfde zoals wij nodig hebben om de Straffe Hendrik weer operationeel te maken. We gaan die allebei aankopen, zodoende dat we er één reserve hebben die stand-by staat. De tweedehandsmotoren zouden in principe vrijkomen halverwege mei. Vanaf dan is het alle hens aan dek om ons paradepaardje weer vaarklaar te maken."

De Straffe Hendrik zal eens dat hij weer in de vaart wordt genomen ook een stuk veiliger zijn. Op technisch vlak is er het één en ander verbeterd en er is ook een investering gedaan op het vlak van apparatuur. Voor dit laatste kon de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst onder meer rekenen op een gulle gift vanuit de Vriendenkring Spoedgevallendienst AZ Zeno Blankenberge. "Jaarlijks organiseren we een fuif waarbij we telkens de opbrengst schenken aan een goed doel", zegt Pieter Laekeman van de spoedgevallendienst. "Omdat ons team vaak samenwerkt met de hulpdiensten, kwam vanuit onze vriendenkring spontaan het idee om dit jaar de opbrengst te schenken aan de VBZR. Dankzij de uitbaters van de de O'Neill Beachclub, van wie we de locatie gratis mochten gebruiken voor ons feestje, zijn we erin geslaagd om een aanzienlijk bedrag bijeen te krijgen."

De cheque ter waarde van 650 euro is gisteren overhandigd aan de VBZR. Het geld zal gebruikt worden voor de aankoop van een gesofistikeerde scheepsplotter die naast de positie ook de eigenschappen van de schepen in de omgeving grafisch via software kan weergeven. Het systeem zal worden ingebouwd in de Straffe Hendrik waardoor de reddingsboot weer een stukje efficiënter zal zijn tijdens interventies.

© www.krantvanblankenberge.be