Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 04/04/2017 Doris en Dette weldoeners van de Uitkerkse Polder Het natuurgebied de Uitkerkse Polder beschikt sinds vorig jaar over een aantal zonnepanelen met pomp om de waterhuishouding van bepaalde percelen natuurgebied beter te reguleren. Twee van deze pompen konden worden gefinancierd dankzij Doris Van Parys en Bernadette Jansseune, twee dames met een groot hart voor de natuur. Doris en Dette weldoeners van de Uitkerkse Polder

Het 600 hectare groot natuurgebied van West-Vlaanderen, de Uitkerkse Polder, vooral gekend voor zijn weidevogels en zilte vegetaties, heeft te kampen met problemen. "Het beleid van de Polder en Wateringen, dat zich voor honderd procent inzet ten dienste van de landbouw, werkt de uitdroging van de Uitkerkse Polders in de hand en dat is nefast voor heel wat bedreigde weidevogel soorten zoals de Grutto, Kluut, Tureluur, enz ...", zegt conservator John Van Gompel.

"Ook de opwarming van de aarde met langere periodes van extreme droogte vormt een reële bedreiging. Om het probleem van de lage waterstand op te lossen nemen we noodgedwongen het heft in eigen handen. Sinds vorig jaar beschikken we over een aantal automatische pompen op zonne-energie waarmee we vier lager gelegen percelen van het natuurgebied beter kunnen reguleren. In totaal gaat het over een oppervlakte van 20 hectare. We zijn overtuigd dat dit zal bijdragen tot minstens een verdubbeling van het aantal broedende weidevogels. Ook de zilte plantjes die in mei en juni de kop opsteken, zullen door de verbeterde waterhuishouding beter gedijen. Deze uitzonderlijk soort vegetatie is trouwens één van de redenen waarom het natuurgebied Uitkerkse Polder beschermd is door Europa."

Momenteel zijn er vijf pompen, voorzien van stroom door zonnepanelen, operationeel in het natuurgebied. De kostprijs voor één exemplaar bedraagt ongeveer 2.500 euro. Twee ervan konden worden aangekocht dankzij Doris Van Parys en Bernadette Jansseune. De twee vriendinnen zijn beiden vrijwilliger bij Natuurpunt Blankenberge en hadden in 2012 het plan opgevat om een gesponsorde voettocht van 500 kilometer te ondernemen richting Compostella. Het ingezamelde geld zou integraal worden besteed aan de installatie van twee zonnepompen in de Uitkerkse Polder. De tocht naar Compostella startte op 13 september 2012. Drie weken later, op 7 oktober, bereikten de dames hun bestemming.

De installatie, ter hoogte van de kijkhut langs de Scharebrugstraat, die reeds een poosje met succes zijn nut bewijst, werd vorige week officieel ingehuldigd met het traditioneel lintje knippen. De pompen kregen de naam van hun meters, Doris en Berna(Dette). Achteraf werden de twee natuurliefhebbers in het bezoekerscentum getrakteerd met een drankje en een hapje.

© www.krantvanblankenberge.be