Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 11/04/2017 Bloemenhulde voor gesneuvelde Blankenbergenaar Op 7 april 1994 werden 10 Belgische Blauwhelmen door Rwandese militairen om het leven gebracht in Kigali bij de uitvoering van een humanitaire opdracht. Sindsdien is er op die dag in ons land op verschillende plaatsen een jaarlijkse Herdenking van de Veteranen. In Blankenberge vond de plechtigheid plaats op zaterdag 8 april in het Albert I-Park met een bloemenhulde aan het Monument van de Ontmijners. Bloemenhulde voor gesneuvelde Blankenbergenaar

De Herdenking van de Veteranen in Blankenberge was een initiatief van Nationale Vriendenkring der Veteranen van de Strijdkrachten Afdeling Oostende & Kust.

Secretaris Franky Denoyette: "De Belgische Regering heeft destijds de gruwelijke slachting van de tien Paracommando's in Kigali aangegrepen om alle veteranen te herdenken die ten dienste van ons land gesneuveld zijn of op één of andere manier geleden hebben door het uitvoeren van hun taak voor de hogere zaak. Onze aandacht gaat vandaag in de eerste plaats uit naar korporaal Stephane Lhoir, geboren in Blankenberge op 5 april 1966 en één van de blauwhelmen die op 7 april 1994 werd omgebracht door Rwandese militairen."

Tijdens de Herdenking van de Veteranen in Blankenberge werden in aanwezigheid van burgemeester Patrick De Klerck bloemen neergelegd aan het Monument van de Ontmijners. Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee leden van Nationale Vriendenkring der Veteranen van de Strijdkrachten Afdeling Oostende & Kust met militaire eer te onderscheiden. De gouden medaille in de Kroonorde werd door de burgemeester overhandigd aan Geert Mahieu, het Erekruis voor Militaire Dienst in het Buitenland 1ste Klas aan Paul De Haeck.

Na de bloemenhulde was er een optocht richting Bistro Boulevard 25 waar het gezelschap na het aperitief mocht aanschuiven aan tafel voor het jaarlijks lentefeest.

© www.krantvanblankenberge.be