Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 27/04/2017 Waterfront met 3.000 boten aan de vloedlijn Binnen het herdenkingsprogramma over de Eerste Wereldoorlog neemt Blankenberge in juni 2018 deel aan het cultuurproject Waterfront. Over een afstand van bijna 27 kilometer, van Zeebrugge tot Oostende, zullen op hetzelfde moment zo'n 3000 bootjes met een vredesboodschap te water worden gelaten. Waterfront met 3.000 boten aan de vloedlijn

Het evenement wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop, verzoening, vergeving en het herbeginnen als mensdom na een catastrofe. Het participatieproject kadert binnen het GoneWest-initiatief van de provincie en werd gisteren gezamenlijk voorgesteld door de deelnemende kustplaatsen Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende.

"Het wordt vooral een participatief project waarbij het ruime publiek zal worden betrokken", zegt Blankenbergs schepen voor cultuur en erfgoed Philip Konings. "Daarnaast zullen op vijf locaties voorstellingen op en rond de zee plaatsvinden. In Blankenberge speelt de Belgium Pier een centrale rol."

GoneWest is het culturele programma voor de herdenking van de Groote Oorlog van de Provincie West-Vlaanderen. Tot en met 2018 vinden vijf herdenkingsperiodes plaats die telkens aan een iconisch moment gekoppeld worden. Begin volgend jaar wordt een oproep gelanceerd tot deelname aan het cultuurproject Waterfront. Vooraf ingeschreven participanten zullen een bootje ontvangen, net zoals de fakkeldragers tijdens het Lichtfront. Zij voorzien hun bootje met een vredesboodschap, de naam van een geliefde, een gedicht, enz ... De 3.000 bootjes worden in de deelnemende kustplaatsen op hetzelfde tijdstip langs de vloedlijn te water gelaten.

De Waterfront-bootjes worden ontworpen door studenten van de hogescholen VIVES en Howest. Zij kregen de opdracht een bootje te ontwerpen dat vervaardigd wordt volledig uit ecologisch materiaal, dat kan beschreven worden, waterbestendig is en dat gebruiksvriendelijk opgebouwd kan worden door de participanten. Het project is artistiek in handen van Joris Hessels en Dominique Van Malder, de makers van Radio Gaga (Canvas). Waterfront zal uit de lucht worden gefilmd en wellicht live-worden uitgezonden op televisie.

© www.krantvanblankenberge.be