Krant van Blankenberge | Sport
Blankenberge: 09/05/2017 Tweede editie 'Open Écume de Mer Challenge' Tijdens het verlengd Hemelvaartweekend zijn opnieuw een aantal trotse eigenaars van een Écume de Mer present in de haven van Blankenberge. De jaarlijkse bijeenkomst van deze 'oldtimertjes' is ondertussen toe aan zijn zesde editie. Voor de tweede maal organiseren ze voor onze kust de 'Open Écume de Mer Challenge'. Tweede editie 'Open Écume de Mer Challenge'

Initiatiefnemer voor de jaarlijkse reünie is havenmeester Pierre Grymonprez, skipper van de 'Fade Away II', die op deze manier de prachtige oldtimertjes terug in de kijker wil zetten. "Samen zeilen, feest vieren en togetherness vormen de basis van onze bijeenkomsten", zegt Pierre.

"Onze jaarlijkse meeting tijdens de Havenfeesten blijft groeien. Dit jaar staan er opnieuw reeds eigenaars van Écumes uit België, Duitsland en Nederland op de gastenlijst. We hopen daar nog Engelsen en Fransen te kunnen aan toevoegen. Ooit waren er bijeenkomsten in Zuid Frankrijk en Noord Holland waar de teller op negen kwam. Blankenberge spant ondertussen de kroon met vorig jaar twaalf Écume de Mers. Als de weergoden ons goed gezind zijn hopen we dit jaar het record te verbreken."

De meeting gaat door bij de jachtclub VVW Blankenberge, waar havenmeester en organisator Pierre samen met Geert en meerdere vrienden garant staat voor een warme ontvangst. Reeds vanaf de beginjaren wordt er op vrijdag steevast geracet voor de felbegeerde wisselbeker. In de beginjaren was het een eenheidsklasse wedstrijd met telkens een tiental Écumes aan de start. In 2016 heeft men geopteerd om de regatta open te trekken naar alle types tot 28 voet. Het was met 25 deelnemers aan de start meteen een schot in de roos.

Vrijdag 26 mei vindt de tweede editie van de Open Écume de Mer Challenge plaats. Alle zeilbootjes tussen 24 en 28 voet met vaste ligplaats in de Blankenbergse haven die zich willen meten aan de Écume de Mers zijn van harte welkom. Het startsein wordt gegeven om 13:00 uur voor de rede van Blankenberge. Toeschouwers kunnen de wirwar van bootjes die zich positioneren gadeslaan vanop het Wester- of Oosterstaketsel.

Inschrijven voor de wedstrijd kan via ecumedemerblankenberge@gmail.com


Een Écume de Mer is een sloep getuigde zeilboot ontworpen eind jaren '60 door Jean-Marie Finot. Deze toen nog jonge Franse architect wilde daarmee de ideale boot ontwerpen bedoeld voor de kustwateren tussen Engeland en Frankrijk. Het succes van de Écume de Mer kan worden toegeschreven aan haar goede zeileigenschappen, de mooi afgeronde romp zorgt ervoor dat de boot zelfs bij hevige wind perfect in balans blijft. In 1975 werd een nieuwe versie uitgebracht die bekroond werd als 'Boot van het Jaar'."

© www.krantvanblankenberge.be