Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 09/05/2017 De Askoy II, een feniks verhaal Aan de vooravond van de Havenfeesten organiseert de Blankenbergse vereniging vtbKultuur een maritieme voordracht over de Askoy II, het voormalig zeilschip van Belgisch zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel. Staf en Piet Wittevrongel belichten het uitzonderlijk verhaal met z'n vele tegenslagen maar tevens veel mooie momenten. De Askoy II, een feniks verhaal

Jacques Brel kocht de Askoy II aan in 1974, liet nieuwe zeilen maken bij Zeilmakerij Wittewrongel in Blankenberge en voer ermee naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan. Twee jaar later deed hij het schip terug van de hand waarna het nadien nog bij verschillende eigenaars terecht kwam. In 1994 kwam de Askoy II voor de kust van Nieuw Zeeland in een zware storm terecht en strandde het op Baylys Beach.

In 2004 hadden een aantal enthousiastelingen, waaronder de broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge, het plan opgevat om wat er nog overbleef van het zeilschip, de romp, terug naar België te halen en het in zijn oude glorie te herstellen. Ze richtten de vzw Askoy II op en drie jaar later in december 2007 vertrok Staf Wittevrongel samen met Tjerk Pillen richting Nieuw-Zeeland voor het grote avontuur ... de berging van het wrak. Het uitgraven en vlot trekken was een waar huzarenstuk dat uiteindelijk bij de derde poging lukte. In mei 2008 arriveerde de Askoy II terug in België.

Op dit moment ligt de tweemaster in een loods in Zeebrugge waar het wordt gerestaureerd om in de toekomst opnieuw te kunnen varen. Het project is ondertussen in een ver gevorderd stadium is, werd opgenomen in de lijst 'Maritiem Erfgoed'. Tijdens de voordracht komen de broers Wittevrongel uitvoerig vertellen hoe ze hun 'rêver un impossible rêve' proberen waar te maken, een levenswerk waar ze reeds heel veel tijd en energie hebben ingestopt. De voordracht 'De Askoy II, een feniks verhaal' gaat door woensdagavond 24 mei om 20:00 uur in De Pekelput, gelegen ter hoogte van het rond punt in de Franchommelaan.

© www.krantvanblankenberge.be