Krant van Blankenberge | Toerisme
Blankenberge: 08/05/2017 Historische Watson Class-lifeboats Voor het derde jaar op rij wordt iedereen uitgenodigd om tijdens de Havenfeesten het varend erfgoed van dichtbij te aanschouwen vanop de 'Open Steiger'. Voor de 67ste editie van deze vierdaagse maritieme happening worden opnieuw heel wat authentieke vaartuigen naar hier gehaald. Historische Watson Class-lifeboats

Dit jaar wordt voor het eerst uitgepakt met twee Watson Class Lifeboats. De Watson, genoemd naar zijn ontwerper, marine architect George Lennox Watson, is een voormalige reddingsboot van Engelse makelij. De term 'class' verwijst naar de verschillende types reddingsboten die door de Royal National Lifeboat Institution werden ingezet rond de kusten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland tussen 1888 en 1991.

Eén van de twee Watson's die tijdens de Havenfeesten te bewonderen zijn kreeg sinds kort een vaste ligplaats in de haven van Blankenberge. Het betreft een Watson van het type 46,9 gebouwd in het jaar 1956. Het vaartuig werd voor het eerst in dienst genomen als reddingsboot in 1957. Tijdens de vele interventies heeft het 73 mensenlevens kunnen redden. De boot werd aangekocht door Blankenbergenaar Pierre Fourier en omgedoopt tot 'Jozef De Waey'. Schipper Jozef De Waey was één van de drie redders die omkwam tijdens de reddingsoperatie van de scheepsramp met het Franse zeilschip de Nominoë voor de kust van Blankenberge in november 1889.

De tweede Watson, de Laura Moncur, is van het type 47 gebouwd in de jaren 1960-1961. Het vaartuig werd in Schotland ingezet als reddingsboot van 1961 tot 1984 en redde tijdens de interventies in totaal 47 mensenlevens. De Laura Moncur is sinds 2012 in handen Mark Waltham en zijn zus Niki uit Great Yarmouth, Norfolk. De voormalige reddingsboot is na twee en een half jaar restauratiewerk opnieuw in al zijn glorie te bewonderen tijdens de Havenfeesten.

© www.krantvanblankenberge.be