Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 16/05/2017 Er zit muziek in het Belle Epoque Centrum Er zit muziek in het Belle Epoque Centrum Nog tot en met 5 november loopt in het Belle Epoque Centrum in Blankenberge een exclusieve tentoonstelling rond muziek en muziekinstrumenten. De expo kreeg als titel 'Belle Epoque Schatten: als muziek in de oren' en toont unieke stukken uit onder meer het MIM, het bekende Brusselse Muziekinstrumentenmuseum.

Vandaag de dag is muziek alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, maar in de belle époque was dat niet het geval. Wie van muziek hield moest een bezoekje brengen aan de opera, de schouwburg of aan één van de prachtige locaties waar er bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven kon naar de jaarlijkse kermis, de volksbals & dorpsfeesten ... of kon gewoon zelf musiceren.

De tentoonstelling in het Belle Epoque Centrum schets het algemeen kader van muziek op het einde van de 19de eeuw, toen de grammofoonplaat het levenslicht zag, nieuwe instrumenten werden ontworpen en er hernieuwde aandacht was voor de klassieke componisten.

De expo focust ook op het mondaine Blankenberge van toen, met duiding en objecten zoals affiches, galamenu's, postkaarten, kledij, en uiteraard muziekinstrumenten. De rijke bourgeoisie die op het einde van de 19de eeuw in het mondaine Blankenberge op vakantie kwam, kon van muziek genieten in de concertzaal van het Casino-kursaal of in de balzalen van de chique hotels. Grote gerenommeerde orkesten en artiesten als Caruso namen Blankenberge op in hun tour langs Europese centra.

De expo 'Belle Epoque Schatten: als muziek in de oren' is viertalig en perfect rolstoeltoegankelijk. Naast de vele bruikleengevers worden stukken tentoongesteld uit het MIM, het Brussels Muziek Instrumenten Museum, het Peter Benoit Museum uit Harelbeke, het Retrospective Vintage Modemuseum uit Gavere en het Harmonium Art Museum uit Klein-Willebroek.

De persoon die de meeste instrumenten heeft uitgeleend is echter onze stadgenoot en muzikant Philip Fourier. Uit zijn persoonlijke collectie zijn een aantal echte pareltjes te bewonderen waaronder een chromatisch accordeon van het merk Vassart en de vroege altsax van Mahillon. Alle stukken zijn 19de en 20ste eeuw, veel ervan zijn zeer zeldzaam.

© www.krantvanblankenberge.be