Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 18/05/2017 Lapidarium in Sint-Rochuskerk Lapidarium in Sint-Rochuskerk Tijdens de Openkerkendagen in het weekend van 3 en 4 juni staat het 'Lapidarium' in de Sint-Rochuskerk centraal in de kijker. Deze expositie van zeldzame relicten afkomstig van de stedelijke begraafplaats en uit de kunstcollectie van de Sint-Rochuskerk is een must-see voor wie het funerair erfgoed van Blankenberge wil ontdekken.

Blankenberge neemt reeds voor de vijfde keer deel aan de Openkerkendagen. De grote opkomst bij de vorige edities was de aanleiding om de kerkdeuren opnieuw wijd open te zetten voor het grote publiek. Het thema dit jaar 'Zet de stenen in beweging', is een perfecte oportuniteit om het Lapidarium in de kijker te zetten.

Schepen voor Cultuur & Erfgoed Philip Konings: "Veel statige grafmonumenten op onze begraafplaats zijn versierd met unieke grafornamenten. Om bij het vervallen van oude grafconcessies dit funerair erfgoed niet verloren te laten gaan worden de waardevolle relicten gerecupereerd en ondergebracht in het Lapidarium."

Zowel de Openkerkendagen als het Lapidarium zijn een samenwerking tussen het stadsbestuur en de Sint-Rochuskerk. Het stadsbestuur nam de afgelopen jaren diverse initiatieven om het waardevolle erfgoed op de begraafplaats te beschermen en te bewaren. Er werd ook een reglement inzake peterschap en hergebruik van grafmonumenten opgemaakt.

Het lapidarium in de Sint-Rochuskerk is tijdens de openingsuren van de Sint-Rochuskerk vrij te bezichtigen. Er zijn gratis gidsbeurten op zaterdag om 15:00 uur en op zondag om 10:00 uur. Inschrijven is niet nodig.

© www.krantvanblankenberge.be