Krant van Blankenberge | Toerisme
Blankenberge: 20/05/2017 Alle hens aan dek voor de Havenfeesten De voorbije weken hebben het Handelaarsverbond Haven & Gebuurte Blankenberge en de Dienst Evenementen van de stad Blankenberge samen rond de tafel gezeten voor de organisatie van de Havenfeesten. De inmiddels 67ste editie van dit maritiem gebeuren belooft met zijn vele activiteiten opnieuw een vierdaagse toeristische topper te worden. Alle hens aan dek voor de Havenfeesten

Tijdens het hemelvaartweekend van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei vormt de havenbuurt van Blankenberge opnieuw het decor voor tal van activiteiten. Er valt fantastisch veel te beleven, dit dankzij de inbreng van heel wat culturele en maritieme verenigingen die samen hun schouders steken onder dit gebeuren.

"Naast folklore met een knipoog naar ons rijk vissersverleden blijven de absolute blikvangers uiteraard Sail en het Northsea Folk en Shantyfestival", zegt Peter Sabbe, voorzitter van het Handelaarsverbond Haven & Gebuurte Blankenberge.

"Voor wat betreft de open steiger Sail, die ondertussen toe is aan z'n derde editie zijn er opnieuw een aantal opmerkelijke schepen aanwezig. Onder andere het fairtrade zeilschip de Tres Hombres en het museumschip de Castor zijn dit jaar in al hun glorie te bewonderen. Daarnaast mogen we ook de Shielmartin verwachten, een van oorsprong Iers sloep getuigde jol, die dankzij een project gered werd van de sloop. In het kader van het varend erfgoed zetten we dit jaar voor het eerst de historische lifeboats de 'Watsons' in de kijker met onder andere een tentoonstelling rond reddingsdiensten op de nieuwe wandeling. We kunnen uiteraard ook rekenen op een groot aantal gaffel getuigde schepen uit Engeland, Nederland, Frankrijk en uiteraard ook uit eigen land. Alle pareltjes zijn van dichtbij te bewonderen vanop de open steiger."

Het tweede grote luik tijdens de Havenfeesten dat zeer gesmaakt wordt door het publiek is het Northsea Folk en Shantyfestival dat doorgaat op vrijdag en zaterdag op verschillende podia, dit telkens van 14:00 tot 18:00 uur. Het festival is ondertussen een vaste waarde geworden op de internationale kalender van de maritieme muziek.

"We zijn er in geslaagd om opnieuw enkele hele goeie groepen naar hier te halen uit Frankrijk, Engeland, Nederland en België", zegt Peter Sabbe. "Blikvangers dit jaar zijn '2sheets2thewind', een duo uit Wallonië die reeds meermaals wereldwijd hun opwachting maakten op maritieme festivals en The Joe Mullen Band. Joe Mullen is van oorsprong een Ierse singer-songwriter en instrumentenbouwer die via omwegen in Oostende is beland. De band zorgt tijdens het optreden voor een hartverwarmende muzikale reis doorheen de traditionele Ierse folk tot aan de eigentijdse Ierse muziek. Uiteraard hebben we ook een aantal shantykoren. Uit Nederland mogen we Shantykoor Stuurloos en Shantykoor Vlaardingen op het podium verwachten. Ook ons eigen Blankenbergs Shantykoor dat vorig jaar haar derde album uitbracht zal ongetwijfeld opnieuw voor de nodige ambiance zorgen."

Reddingsdemonstratie in de havengeul Een waaier aan activiteiten voor jong en oud ...

De 67ste editie van de Havenfeesten heeft een zeer uitgebreid programma die garant staat voor vier dagen sfeer, ambiance en gezelligheid in en rondom de jachthaven. Dagelijks is er de antiek- en brocantemarkt, kun je meevaren met de Blankenbergse Zeereddingsdienst, is er visbakdemonstratie en degustatie, kun je deelnemen aan de maritieme erfgoed wandeling, enz ... In het Visserdorp maak je kennis met de oude vissersambachten en zijn er diverse maritieme stands.

Eén van de jaarlijks terugkerende hoogtepunten die met stip genoteerd staat op de agenda van de Havenfeesten is de reddingsdemonstratie in de havengeul gevolgd door een vlootparade. Deze absolute blikvanger, enig aan onze kust, waar alle zeereddingsdiensten aan deelnemen, inclusief de reddingshelikopter van de luchtmachtsbasis Koksijde, gaat door op zaterdag om 14:00 uur. De 67ste editie van de Havenfeesten wordt op zondag traditioneel afgesloten met de Folkloristische Vissersstoet.

Voor het volledig programma verwijzen we graag naar: www.havenfeesten.be

© www.krantvanblankenberge.be