Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 27/05/2017 Retrospectieve Rudi Pillen Retrospectieve Rudi Pillen De stad Blankenberge brengt vanaf eind augustus een eerbetoon aan Rudi Pillen met een retrospectieve. De kunstenaar overleed in 2014 op 83-jarige leeftijd in onze badstad en liet een indrukwekkend oeuvre na. De groots opgezette tentoonstelling zal zijn meest kenmerkende werken samenbrengen.

Het omvangrijk oeuvre van Blankenbergenaar Rudi Pillen (1934-2014) bestrijkt een periode van 50 jaar. In zijn werk, dat evolueerde van expressionisme naar abstrahering, stond de mens centraal. Ook zijn verblijf in Afrika had een grote impact op zijn kunstwerken, iets wat benadrukt wordt door zijn kleurgebruik. Vele schilderijen van Rudi Pillen zijn monumentaal en bijzonder kleurrijk.

Rudi Pillen was een eigenzinnig figuur, een kunstenaar die wellicht in Blankenberge nooit door het grote publiek goed was gekend. Intimi en insiders wisten echter dat Rudi Pillen in Amerika en in sommige Aziatische landen op handen werd gedragen. Zo mocht hij onder andere het nieuwe metrostation 'Thailand Cultural Centre' in Bangkok (Thailand) met een reusachtig schilderij versieren. Het enorm doek van twee op tien meter werd onthuld door prinses Astrid en prins Lorenz van Belgiƫ. Werken van Rudi Pillen waren te zien in de grootste galerijen in o.a. San Francisco, New York, Chicago, Parijs, Kinshasa en Johannesburg. In maart 2016 was er nog een tentoonstelling rond Rudi Pillen in New Delhi. Ook in de luchthaven van Zaventem hangt werk van Rudi Pillen.

De tentoonstelling in Blankenberge zal een chronologisch overzicht brengen van zijn diverse stijlperiodes. Op de grote 'Retrospectieve Rudi Pillen' zullen naast meer dan 100 van zijn meest merkwaardige schilderijen ook en grafiek en sculpturen te bewonderen zijn.


De expo 'Retrospectieve Rudi Pillen' zal te zien zijn in het Cultuurcentrum Casino in Blankenberge van 25 augustus tot 8 oktober 2017. Mevrouw Pillen en het Cultuurcentrum treden op als curator, zij maakten een selectie van de belangrijkste en meest kenmerkende werken van de Blankenbergse kunstenaar. Fotograaf Alfons Monte legde de werken vast die straks worden opgenomen in de catalogus. Het Cultuurcentrum zorgt samen met cultuurraadvoorzitter Enzo Farina voor de praktische realisatie van de expo.

© www.krantvanblankenberge.be