Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 27/05/2017 Blankenberge aanvoerhaven voor cacaobonen Dit weekend tijdens de Havenfeesten werd in Blankenberge een eerste lading fairtrade cacaobonen aan wal gebracht bestemd voor chocolatiers uit Brugge en Brussel. Als het van de kapitein van het fairtrade transportschip de Tres Hombres afhangt dan zou onze stad in de toekomst wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in dit chocoladeverhaal. Blankenberge aanvoerhaven voor cacaobonen

Het zeilschip de Tres Hombres die voor het eerst aanmeerde in de haven van Blankenberge tijdens de Havenfeesten van 2015 is dit jaar opnieuw present. De schoenerbrik die met wat verbeelding een beetje doet denken aan het schip van de Pirates of the Caribbean, vervoert sinds 2010 o.a. rum, wijn, olijfolie, koffie en cacaobonen op een duurzame manier over de oceaan om hier aan de man te brengen. De fairtrade producten worden verscheept naar Amsterdam.

Het schip is op terugreis vanuit de Dominicaanse Republiek en houdt naar aanleiding van de Havenfeesten vier dagen halt in Blankenberge. Aan boord kan je niet enkel kennis maken met de bemanning maar ook fairtrade producten aankopen, o.a. heerlijke rum en de befaamde Tres Hombres chocoladerepen. Wat dit laatste betreft, de Chocolademakers van Amsterdam die de Tres Hombres Chocolade produceren hebben het plan opgevat om ook met Belgische bedrijven samen te werken.

Gisteren is in dit kader een eerste lading cacaobonen, bestemd voor chocolatiers uit Brugge en Brussel, in de haven van Blankenberge aan wal gebracht. "Het is de eerste lading cacaobonen helemaal uit de Dominicaanse Republiek die door een zeilend vrachtschip op een CO2 vrije manier hier in België aan de man wordt gebracht en dat is natuurlijk fantastisch nieuws. We hebben zeven ton cacaobonen in het ruim, waarvan 420 kilogram hier van boord gaat. Op zich is dit uiteraard nog niet zo heel veel, maar als het van ons afhangt dan zou de haven van Blankenberge in de toekomst best wel eens dé aanvoerhaven kunnen worden van duurzame cacaotransport", zegt kapitein Arjen van der Veen.

De Tres Hombres ligt nog tot en met zondag in de haven van Blankenberge.

© www.krantvanblankenberge.be