Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 02/06/2017 Zet je schrap voor een wervelend cultuurseizoen ... Cultuurfunctionaris Sarah Goderis Het Cultuurcentrum Blankenberge heeft de voorbije maanden niet stilgezeten. Met heel veel goesting en passie stelden de medewerkers een ijzersterk cultuuraanbod samen voor het komend seizoen. Theater, comedy, muziek, circus en musical zijn een aantal van de ingrediënten die het publiek de komende wintermaanden een afwissend programma moeten voorschotelen.

De gloednieuwe en tevens, het mag worden gezegd, stijlvolle cultuurbrochure 2017-2018 is ondertussen klaar en op zaterdag 17 juni nodigt het Cultuurcentrum iedereen uit op de feestelijke seizoenspresentatie waarop het podiumaanbod voor komende wintermaanden zal worden toegelicht. Wij gingen alvast eens langs bij cultuurfunctionaris Sarah Goderis die voor onze lezers graag nu reeds een tipje van de sluier wou oplichten.

"We zijn er opnieuw in geslaagd om een heel divers aanbod samen te stellen waarvan we denken dat iedereen er zijn gading kan in vinden", zegt Sarah Goderis. "Dat we daarbij zeer ambitieus te werk zijn gegaan mag blijken uit de meer dan 20 voorstellingen, waaronder enkele echte publiekstrekkers."

Günter Neefs

Vertel? "Wel, niemand minder dan Günter Neefs mag dit jaar bij ons de spits afbijten," zegt Sarah. "Na 25 jaar op de planken toert Vlaanderens warmste stem rond met een theatershow waarin hij begeleid wordt door zijn Special Request Band samengesteld volgens swingbandtraditie. Tijdens de voorstelling neemt Günter Neefs het publiek mee op een wervelende muzikale reis doorheen klassiekers en ballads uit verschillende genres ... we verwachten heel veel volk op deze openingsavond!"

Back in time ... In november brengt het Cultuurcentrum een swingende ode aan de muziek uit de jaren '60 met The Bootleg Sixties. "Deze band speelde onder andere op privéfeestjes van Paul Mc Cartney en Elton John. De Britse muzikanten brengen tijdens hun optreden de muziek uit de roerige jaren '60 van muzikale grootmeesters als The Beatles, Simon & Garfunkel, The Beach Boys en The Rolling Stones."

Australisch circusgezelschap Gravity & Other Myths

Nog een aanrader op muzikaal vlak is Patrick Riguelle die stilaan een vaste waarde begint te worden. "Na eerder reeds het repertoire van Brel tot leven te hebben gebracht op ons podium keert de in Blankenberge geboren keizer van het chanson dit cultuurseizoen terug met La Vie est Riguelle – Paris L’Amour. Riguelle neemt ons een avond lang mee op pad doorheen zijn grootste muze, Parijs."

Saveryszaal wordt omgetoverd tot circustent ... "Iets helemaal anders, waar we trouwens best trots op zijn, is de voorstelling 'A Simple Space' van het internationaal bekend Australisch circusgezelschap Gravity & Other Myths. De zeven acrobaten gaan helemaal tot het uiterste in een simpel speelvak in het midden van de zaal omringd door het publiek. Je ademt echt de sfeer want de acrobatieacts met o.a. mensentorens gebeuren vlak voor je neus. Ik heb het geluk gehad om ze zelf al eens aan het werk te zien en het is fenomenaal ... circus van een heel hoog niveau met flink wat spektakel gehalte, alweer een voorstelling om niet te missen!"

'Hechten' met Ruth Beeckmans, Matteo Simoni en Bruno Vanden Broecke

Ook theaterliefhebbers komen opnieuw ruimschoots aan hun trekken het komend cultuurseizoen ... "Op dat vlak hebben we voor de fijnproevers het Muziektheater De KolonieMT met de voorstelling 'Twee zielen, drie levens, zes mensen'. Het stuk speelt zich af in drie verschillende tijdvakken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. In elk deel staan de man, tekstschrijver en acteur Peter De Graef, en de vrouw, zangeres en actrice Lottie Hellingman, in een andere verhouding tegenover elkaar waarbij er telkens een ander aspect speelt van ongelijkwaardigheid. Het stuk kreeg van ons het label 'te ontdekken'. Verder hebben we het stuk 'Hechten' met Ruth Beeckmans, Matteo Simoni en Bruno Vanden Broecke. Het verhaal gaat over twee broers, Wim is boekhouder en koele, verbitterde asceet, zijn jongere stiefbroer Gert is eeuwige student en romantische dromer en twijfelaar. Allebei strijden ze om de gunst van de intelligente, begaafde maar hopeloos verwarde Lise. Zeer toegankelijk theater om de vingers bij af te likken."

Net zoals ieder jaar is er ook een portie humor. Als we de brochure erop naslaan dan zien we namen als De schedelgeboorten, Jan Jaap van der Wal en Steven Mahieu. Buitenbeentjes in het cultuuraanbod zijn de matineevoorstelling 'Operetteparels' van het Vlaams Muziektheater en 'Goodbye Norma Jeane', een musical gebracht door Judas Theaterproducties waarin de laatste avond van Marilyn Monroe centraal staat. Deze voorstelling wordt gekoppeld aan de uitreiking van de 22ste Cultuurprijs.

Samen met cultuurfunctionaris Sarah Goderis hebben we aan de hand van enkele highlights gepoogd cultuurliefhebbers warm te maken voor het komend seizoen. Het volledig programma aanbod opsommen hebben we bewust niet gedaan, daarvoor verwijzen we graag naar de feestelijke seizoenspresentatie, met een optreden van Tutu Puoane en een verrassingsact, die doorgaat op zaterdag 17 juni om 20:00 uur in het CC Casino van Blankenberge.

De online abonnementverkoop start op maandag 19 juni vanaf 09:00 uur.

© www.krantvanblankenberge.be