Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 01/06/2017 Zoet, zout en zand, ... recept voor een lekkere dag aan zee Elke zomer zet de erfgoedcel Kusterfgoed een stukje immaterieel kusterfgoed in de kijker. Het centraal thema deze zomer is 'eetcultuur op het strand'. Een Berlijnse bol, een ijsje of een warm geworden limonade met een in het zand gevallen boterham, het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die menig toerist met de Belgische kust verbindt. Zoet, zout en zand, ... recept voor een lekkere dag aan zee

Reeds decennialang komen toeristen naar zee om aan het strand te vertoeven, de gezonde zeelucht in te ademen én een lekker hapje te eten. Het familierecept voor deze kustlekkernijen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Deze zomer wil Kusterfgoed deze culinaire tradities documenteren en in de kijker zetten.

Philip Konings, schepen voor toerisme & erfgoed: "Eten, is ook erfgoed! Elk van ons heeft wel herinneringen aan eten op het strand. Met Kusterfgoed doen we een oproep om oude en recente vakantiekiekjes met zoete, zoute of zanderige strandherinneringen te delen via de website, Facebook of Instagram met de hashtag #zoetzoutzand."

De erfgoedcel verzamelt zo veel mogelijk verhalen, herinneringen en foto's over het thema 'eten op het strand', vanuit de overtuiging dat deze gewoonten, receptjes en getuigenissen de moeite waard zijn om door te geven aan volgende generaties. Ook tijdens de Paravangfeesten op zondagnamiddag 6 augustus worden verhalen verzameld. In ruil voor een goed verhaal krijg je een boule de Berlin.

Het aantal likes op Facebook en Instagram zal de tien mooiste, gekste of meeste originele beelden en herinneringen bepalen. Tien winnaars ontvangen een exemplaar van het Belgisch Bakboek. Als eerste prijs komt daar bovenop nog een exclusief Kusterfgoed-ontdekkingspakket. Alle verhalen zullen gebundeld worden in een hapklare publicatie vol interessante weetjes, authentiek beeldmateriaal en mooie anekdotes van strandverkopers én strandgangers. Ze wordt gratis verdeeld in de bibliotheek en de toeristische dienst. Bovendien kan je tijdens de zomermaanden zoete, zoute en zanderige strandherinneringen ophalen in de tijdelijke Kusterfgoed-expo in de bibliotheek.

Meer informatie over het project is te vinden op www.kusterfgoed.be/zoetzoutzand

Zoet, zout en zand, ... recept voor een lekkere dag aan zee Patrick De Klerck: het strand afschuimen met een plateau vol boules de Berlin.

"Ik ben geboren en getogen aan zee ... In de zomerperiode heb ik vele jaren geholpen in de slagerij van mijn vader, om nadien de zomermaanden door te brengen op het strand. Ik verkocht oliebollen en deed dit met zeer veel plezier. Het was een zware vakantiejob, welke echter veel voldoening gaf. Het verkopen van boules de Berlin of boules de l'Yser (afhankelijk van gemeente tot gemeente) is een stukje erfgoed en bestaat reeds vele jaren aan onze kust. In een wit pak met witte klakke de stranden afschuimen in het warme, soms hete zand met een plateau met vers gebakken boules op je hoofd ... hard maar zalig. Ik zou het Ik kijk met veel nostalgie terug naar die mooie periode en zou het onmiddellijk opnieuw doen!"

© www.krantvanblankenberge.be