Krant van Blankenberge | Politiek
Blankenberge: 14/07/2017 Groen pleit voor diversiteit in de straatnamen In Blankenberge wordt binnen afzienbare tijd gestart met de realisatie van twee nieuwe woonwijken, het project 'De Lange Thuyn' en de nieuwe wijk op de stationssite langs de Jeanne Vande Puttelaan. Voor Groen Blankenberge-Uitkerke is dit de uitgelezen kans om te zorgen voor méér diversiteit in de straatnamen van onze stad. Groen pleit voor diversiteit in de straatnamen

In 2016 hield Jong Groen onder het motto #ookmijnstraat een oproep om de diversiteit binnen de samenleving ook te laten weerspiegelen in de straatnamen. Hierbij werden in verschillende steden in ons land voorstellen gedaan om een straat te hernoemen.

"Straten laten hernoemen zorgt in de praktijk voor heel wat rompslomp, en dat lijkt ons niet haalbaar", zegt Rian De Rous. "Waar we wel voor pleiten is bij de aanleg van nieuwe woonwijken straten te vernoemen naar bijvoorbeeld een bekend persoon die zich verdienstelijk heeft opgesteld ten opzichte van een welbepaalde bevolkingsgroep of naar iemand die zich inzet voor het milieu."

Enkele voorbeelden die perfect zouden passen in het nieuw ecologisch woongebied 'De Lange Thuyn' volgens Groen zijn de Nelson Mandelalaan, Martin Luther King straat, Edward Snowdenpad (als symbool voor transparantie in bestuur en beschermer van burger tegen spionerende overheden) of een Yann Arthus-Bertrandplein (toont met zijn luchtbeelden het belang voor de zorg voor milieu en natuur).

De nieuwe wijk in de nabijheid van het station leent zich dan weer uitstekend om het rijke Belgische spoorwegverleden onder de aandacht te brengen. "Een belangrijk spilfiguur hierin is de uit Henegouwen afkomstige ingenieur-ondernemer Baron Edouard Louis Joseph Empain. Hij was ook stichter van 'La Société anonyme du Chemin de Fer électrique d'Ostende-Blankenberghe et ses extensions'. Een straat/laan/plein/pad/... vernoemd naar deze baron zou dus zeer toepasselijk zijn op deze locatie", aldus Rian De Rous.

© www.krantvanblankenberge.be