Krant van Blankenberge | Toerisme
Blankenberge: 31/07/2017 Proeven van maritieme sfeer ... Op zondag 6 augustus rondom de Paravang, het windscherm aan de haven, vinden de jaarlijkse Paravangfeesten plaats. De havenbuurt wordt op die dag ondergedompeld in een authentieke maritieme sfeer. De paravang vormt de hele dag het gezellige decor voor visserstradities en -folklore. Proeven van maritieme sfeer ...

In de schaduw van het monument de Paravang worden doorlopend oude ambachten en volksspelen gedemonstreerd. Daarnaast zijn er optredens van volksdansgroepen, en er worden zeemansliederen van over de hele wereld gezongen. Bezoekers kunnen er proeven van versgebakken vis of zelfs leren hoe garnalen te pellen. Een overzichtstentoonstelling toont hoe de havenbuurt er anno 1900 uitzag, en er is de antiek- en brocantemarkt.

Schepen van Toerisme & Erfgoed Philip Konings: "Naast de Havenfeesten in het voorjaar, zijn de Paravangfeesten een moment waarop we het vissersverleden van Blankenberge in de kijker zetten. Het monument dateert al van 1908 en is één van de visitekaartjes van onze badstad. Tot op de dag van vandaag is het nog altijd een trefpunt en een aangename rustplaats, zowel voor Blankenbergenaars als toeristen."

Proeven van 'Zoet, zout en zand' ...
Niet te missen dit jaar is de stand van Kusterfgoed op de barcadère. De erfgoedcel verzamelt verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over 'eten op het strand' om die te bundelen en te bewaren voor de toekomst. Wie op 6 augustus tijdens de Paravangfeesten zijn of haar verhaal komt vertellen krijgt in ruil een gratis 'strandlekkernij' zoals een ijsje of een 'boule'.

De verenigingen die aan het gebeuren deelnemen zijn de volksdansgroepen De Sloepe en De Noordzeedansers, het Shantykoor Blankenberge, kantclub 't Mentebolletje, de folkloregroepen De Vrye Visscherye, Ebbe en Vloed, De Korre en de Visbakkers.

© www.krantvanblankenberge.be