Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 10/08/2017 Sylver Birds strijken neer in Blankenberge Onze badstad is een kunstlocatie rijker. Stadsgenoot en kunstenaar Alfred Aspeslagh opent ter nagedachtenis van zijn echtgenote in zijn woning gelegen in de Zuidlaan 66 ter Blankenberge 'Kunsthuis Christiane De Klerck'. Zeven Sylver Birds op het dak, een kunstproject van voormalig Blankenbergs burgemeester Sylvère Declerck, zetten het initiatief in de kijker.

Vorig jaar hadden Christiane De Klerck en Alfred Aspeslagh het plan opgevat om op het dak hun woning een aantal Sylver Birds van hun goede vriend en voormalig burgemeester Sylvère Declerck te plaatsen. Het kunstproject de 'Sylver Birds' dateert van een tiental jaar geleden en sindsdien werden de kunstige Canadese ganzen in vluchthouding reeds op diverse plaatsen gespot.

"Jammer genoeg, kort nadat we dit plan hadden opgevat, verslechterde de gezondheid van mijn vrouw zienderogen en dit jaar op 1 juni is ze overleden", vertelt Alfred Aspeslagh. "Niet zo heel erg lang na de begrafenis viel mij opeens weer het idee van de Sylver Birds te binnen. Ik belde mijn goede vriend Sylvère Declerck op en hij was meteen enthousiast om er aan mee te werken. Ondertussen heb ik heel veel kunnen nadenken en besloten om ter nagedachtenis van Christiane hier in onze woning het 'Kunsthuis Christiane De Klerck' op te richten. Let op, het wordt geen galerij waar er schilderijen komen te hangen, helemaal niet, wel een plek voor alternatieve kunst ... eventueel kan er zelfs gebruik worden gemaakt van de façade waar kunstenaars zich mogen uitleven in de kunstvorm Street-Art. Er zijn nu reeds een aantal geïnteresseerden. Zelf bezit ik een grote collectie Afrikaanse kunst, ook daar wil ik iets speciaals mee doen, maar dat idee is nog aan het rijpen."


Sylver Birds strijken neer in Blankenberge
Alfred Aspeslagh (links) en Sylvère Declerck (rechts) poseren voor het
'Kunsthuis Christiane De Klerck' met op het dak de Sylver Birds.

Om de opening van het 'Kunsthuis Christiane De Klerck' de nodige aandacht te geven werden er als eye-catcher zeven Sylver Birds neergepoot op het dak van de woning van Alfred Aspeslagh. De Sylver Birds maken deel uit van een bijzonder gelegenheidsproject die wellicht de inwoner als de toerist zal weten te boeien. Over enkele dagen strijken er nog eens negen Sylver Birds neer in onze badstad, meer bepaald op het dak van een woning ter hoogte van de nieuwe haven. Daarnaast gaat voormalig burgemeester Sylvère Declerck vertrekkende vanuit Blankenberge met tien van zijn Sylver Birds rondtoeren langsheen de kust en in de Westhoek. Bedoeling is dat het neerstrijken van de identieke kunstige vogels de universele boodschap van meer gelijkheid en gelijkwaardigheid kan aanscherpen bij de bevolking.

© www.krantvanblankenberge.be