Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 17/08/2017 De toeristen van de hel Wellicht zullen de lezers van de Krant van Blankenberge er ons van verdenken dat we in het kielzog van de reguliere pers ook de sensatietoer opgaan. Maar niets is minder waar. De titel van het artikel verwijst naar een boekje dat onlangs werd binnengebracht op de redactie door stadsgenoot Alain Verlinde.

Alain Verlinde, geboren en getogen Blankenbergenaar, houdt zich professioneel bezig als artistiek kunstenaar die meestal werkt in opdracht. Enkele van zijn passies zijn fotografie, videografie en schilderkunst. Daarnaast kennen we hem ook als ook als muzikant. Een tiental jaar geleden heeft onze veelzijdige stadsgenoot het plan opgevat om een boek te schrijven over de vele duizenden toeristen die elke zomer onze kustgemeenten overstromen en daarbij voor nogal wat overlast en ergernis zorgen bij de lokale bevolking.

De toeristen van de hel

"Het boekje was een proces van lange adem", vertelt Alain. "Ik ben er een tiental jaar mee bezig geweest, niet constant uiteraard. Het is voor een groot stuk tot stand gekomen uit eigen ervaringen, maar ook aan de hand van verhalen die ik heb gehoord van tearoom- en restaurant uitbaters, strandredders en bewoners aan de kust die ieder seizoen een horde toeristen over zich heen krijgen."

De meeste van de verhalen spelen zich af in Blankenberge. Het zijn stuk voor stuk herkenbare situaties die de auteur met een grappige ondertoon heeft neergepend ...

"Het boekje is ontstaan uit negatieve ervaringen en frustraties die je als kustbewoner, in mijn geval als Blankenbergenaar, haast dagelijks ondervindt tijdens het hoogseizoen. Plots word je geconfronteerd met prijzen die de pan uitslaan, lange rijen aan de winkelkassa's, enz ... Van ons wordt er verwacht dat we dit gewoon ondergaan. Niettegenstaande het boekje ergens toch een beetje een aanklacht is, heb ik gepoogd om de verhalen ludiek weer te geven."

Het boekje 'De toeristen van de hel' is een aaneenschakeling van korte, waargebeurde verhalen en anekdotes die de auteur de voorbije tien jaar gesprokkeld heeft bij horeca uitbaters, garçons, jobstudenten, strandredders, toeristen enz ... De verhalen gaan over herkenbare situaties die zich afspelen in de supermarkt, op restaurant, de zeedijk en het strand, maar ook over Antwerpenaars, eigen inwoners en jawel ... de meeuwen. We laten jullie graag een fragmentje meelezen:

Als een pas uitgeduwde puberpuist stromen de toeristen het station uit, de baan op, de stad in, het strand op, het water in. Wanneer u dan de malchance hebt aan de verkeerslichten te staan met de auto, groen of rood, het speelt niet veel geen rol, dan kan u genieten van het slechtste modedefilé ter wereld. Strakke leggings bij mollige vrouwen, gekrompen T-shirts voor buikige lieden, haartooien in alle mogelijke foute kleuren en in alle mogelijke vormen, voor mannen en vrouwen. Je oogbollen zouden door visuele stress onder je autozetel kunnen wegrollen. De eerste prille dagen van het nieuwe seizoen zijn alle zelfstandigen nog fris en monter. Ze smijten hun terrassen uit zoals een visser zijn netten, in de hoop meteen veel toeristen te vangen, en dat lukt ook. Ze kunnen dit timen, om de 15 minuten komt een trein binnen om een nieuwe lading uit te spuwen.

'De toeristen van de hel' uitgegeven door Alain Verlinde in eigen beheer telt 104 pagina's. Er staan om en nabij een 70-tal verhalen in die lezen als een trein. Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met kindertekeningen.

Het naslagwerkje, dat bij iedere Blankenbergenaar op de nachttafel hoort te liggen, is te koop bij Alain voor een vriendenprijsje.
Contact opnemen met de auteur kan via e-mail: alain.verlinde@pandora.be of op het nummer ☎ 0475 64 57 49.

© www.krantvanblankenberge.be