Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 21/08/2017 Straffe Hendrik terug op volle kracht De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst die jaarlijks minimum 100 keer uitrukt om mensen te helpen op zee werd in januari zelf getroffen door een serieuze panne. Eén van de twee motoren van de reddingsboot Straffe Hendrik gaf er definitief de brui aan. Het paradepaardje van de VBZR was maanden buiten dienst maar is sinds dit weekend terug operationeel.

De reddingsboot Straffe Hendrik werd in 2010 door de VBZR met eigen middelen aangekocht bij de collega's van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De door de KNRM in 1990 in de vaart genomen reddingsboot, destijds de 'Prinses Margriet' gedoopt, was bij de aankoop niettegenstaande de vele interventies nog in goede staat. Begin dit jaar echter, op woensdag 11 januari tijdens een dringende interventie, kreeg de bemanning van de Straffe Hendrik te kampen met problemen, de oliedruk viel plots weg en de motor maakte een onheilspellend geluid. Terug afgemeerd in de haven bleek bij inspectie dat de stuurboordmotor gesneuveld was.

De reparatie, zo bleek algauw, waarbij enkel het vervangen van de motor een oplossing kon bieden, zou een flinke duit kosten. Om het nodige geld in het laatje te brengen startte de VBZR op haar webstek een eigen crowdfunding. De oproep viel niet in dovemans oren. Haast meteen werden de eerste bedragen op de rekening gestort. Daarnaast kwamen er ook een aantal privéinitiatieven op gang. Er werden o.a. kaarsen, frigomagneten en geluksbrengers (schelpjes in de vorm van wenteltrapjes) aan de man gebracht. Een vijftigtal handelaars plaatsten een VBZR-spaarpotje op de toonbank.

"Dit alles zorgde ervoor dat we via deze weg maar liefst 10.000 euro mochten ontvangen", zegt voorzitter Joeri Vermoere. "Voor ons vrijwilligersteam is deze geste vanuit de bevolking echt een hart onder de riem ... in nood kent men zijn vrienden. Langs deze weg wens ik dan ook iedereen uitdrukkelijk te bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen om onze grootste en meest vermogende reddingsboot terug operationeel te krijgen."


Straffe Hendrik terug op volle kracht

De uiteindelijke herstelling, in combinatie met een aantal stukken die nodig moesten worden vervangen, heeft in totaal om en nabij 80.000 euro gekost. De Straffe Hendrik is nu volledig vaarklaar om terug op volle kracht uit te rukken. "Bij onze collega's van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij hebben we twee identieke tweedehandsmotoren op de kop kunnen tikken, wat betekent dat we in geval van nood vanaf nu beschikken over een stand-by reserve exemplaar.", zegt Joeri Vermoere. "Ons paradepaardje kreeg een volledige opknapbeurt waardoor het hopelijk nog een groot aantal jaren zal kunnen meegaan. Er werd een nieuwe verflaag aangebracht en de boot werd voorzien van oranjekleurige tubes die minstens 500 kilogram minder wegen waardoor de acceleratie en het vaargedrag aanzienlijk is verbeterd. De Straffe Hendrik is ook een stuk veiliger geworden. Op technisch vlak is er het één en ander gemoderniseerd en er is ook een investering gedaan op het vlak van apparatuur."

Zaterdag jongstleden vond de maidentrip van de herstelde Straffe Hendrik plaats. De mensen die zich de voorbije maanden hadden ingezet om geld in te zamelen zodat de reddingsboot opnieuw zou kunnen uitvaren werden uitgenodigd op het spectaculair tochtje voor onze kust.

© www.krantvanblankenberge.be