Krant van Blankenberge | Cultuur
Blankenberge: 04/09/2017 Blankenbergenaars plunderen de Bocca Tigris Zondag 10 september valt er in onze stad gedurende de ganse dag heel wat te beleven in het kader van de Open Monumentendag 2017. Blankenberge pakt dit jaar uit met een 'overaanbod' aan activiteiten. Kortom, een keuze maken wat je die dag wil zien met je gezin wordt moeilijk. Desalniettemin willen wij alvast een gouden tip meegeven ...
Blankenbergenaars plunderen de Bocca Tigris
v.l.n.r. Jean Vrielinck, Roland Verté, Margot Muir, Antoon Vandamme en Gilbert Allemeesch.

Het Open Monumentendag aanbod in Blankenberge omvat een veertiental zeer uiteenlopende activiteiten die toegankelijk zijn voor het ganse gezin. Eentje daarvan, die beslist de moeite waard is, willen we graag voor jullie toelichten en daarvoor gaan we richting de Scuteloods waar een schipbreuk uit 1820 ten tonele wordt gevoerd.

Vijf vrienden, Jean Vrielinck, Roland Verté, Margot Muir, Antoon Vandamme en Gilbert Allemeesch, die sinds kort schuilgaan onder de naam 'Heemkundige Kring Vertinge' hebben het plan opgevat om naar aanleiding van Open Monumentendag het verhaal van de Bocca Tigris van onder het stof te halen. Er kwam flink wat opzoekingswerk aan te pas die voornamelijk werd bijeengesprokkeld door de speurneus van het vijftal, Roland Verté. De vier andere leden van het gezelschap hebben het project verder helpen uitbouwen.

"De feiten spelen zich af in 1820", vertelt Roland. "Op donderdag 2 en vrijdag 3 maart van dat jaar woedde over Noordwest-Europa een verschrikkelijke storm. Op tal van plaatsen werden enorme ravages aangericht en reeds op de eerste dag van het noodweer telde men 73 vergane schepen. Op de oostkust van Blankenberge werd de Amerikaanse brik de Bocca Tigris, een kielschip met twee getuigde masten, op het strand geworpen. Het vaartuig, geladen met Chinese koopwaar, was onderweg naar Hellevoetsluis. Veertien bemanningsleden werden gered, er was één slachtoffer. Na de schipbreuk werd de Bocca Tigris geplunderd door de bevolking, voornamelijk Blankenbergenaars. Er werden 41 peronen aangeklaagd. 19 van hen werden veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf. 10 plunderaars kregen één maand gevangenisstraf. De overige werden vrijgesproken."

Blankenbergenaars plunderen de Bocca Tigris
Tekening: Arno Amandt.

Het waar gebeurde verhaal van de Bocca Tigris zal ter gelegenheid van Open Monumentendag opnieuw tot leven worden gebracht. De Heemkundige Kring Vertinge heeft daarvoor de handen in elkaar geslagen met de vzw De Scute, de Koninklijke Toneelkring Ernst en Leute, de folkgroep van Philip (Iep) Fourier, het Belle Epoque Centrum, de Stadsgidsen en het Cultuurcentrum van de stad Blankenberge. Na het maandenlang opzoekingswerk werden alle feiten rond de Bocca Tigris gebundeld in een brochure die bekomen kan worden in de Scuteloods. Het naslagwerk werd mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de erfgoedcel Kusterfgoed.

Het evenement rond de Bocca Tigris met een tentoonstelling en een aantal toneelopvoeringen gaat door in de Scuteloods, Bevrijdingsplein 15 te Blankenberge. De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdag 9 september van 14:00 tot 18:00 uur en op zondag 10 september van 10:00 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 18:00 uur. De toneelopvoeringen gaan door op zaterdag 9 september om 15:30 uur en op zondag 10 september om 11:00, 15:00 en 17:00 uur. De voorstellingen op zondag sluiten aan op een geleide wandeling die om 10:00, 14:00 en 16:00 uur start aan de podiumboot de Victorine, op de hoek van de Franchommelaan en de Havenstraat.

Het volledig aanbod voor de Open Monumentendag 2017 kan je raadplegen op: Open Monumentendag Blankenberge

© www.krantvanblankenberge.be