Krant van Blankenberge | Algemeen Nieuws
Blankenberge: 10/09/2017 Schepen Philip Konings weigert Stoete Oostendenoare Oscar Vanmorgen hadden de activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel de intentie om de 'Stoete Ostendenoare Oscar' uit te reiken aan Blankenbergs schepen voor cultuur en erfgoed Philip Konings omdat die het had aangedurfd de begeleidende tekst aan te passen bij het monument van Lippens & De Bruyne. De bevoegde schepen die overigens sympathie had voor dit gebaar weigerde echter het beeldje in ontvangst te nemen.
Schepen Philip Konings aan het woord op Open Monumentendag
Schepen Philip Konings aan het woord op Open Monumentendag.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag, en ook het feit dat het 125 jaar geleden is dat luitenant Lippens en sergeant De Bruyne in Congo de dood vonden, waren voor het stadsbestuur van Blankenberge de aanleiding om het bekende monument op de zeedijk grondig op te frissen.

De restauratie omvatte het reinigen van de natuurstenen sokkel en centrale zuil, terugplaatsen van verschoven elementen, voegen herstellen, reinigen van de bronzen beelden, schilderen van de balustrade en herschilderen van de gegraveerde teksten aan alle zijden van het monument.

Met de opfrissing van het monument werd ook het bordje met duiding bij de historische achtergrond bijgewerkt. Op die tekst was al langer kritiek omdat de inhoud ervan niet helemaal historisch correct en objectief zou zijn.

"Het monument kent wegens zijn koloniale achtergrond enige controverse", zegt Philip Konings, schepen voor cultuur en erfgoed. "De betwiste passages in de tekst over wie de moordenaars waren van Lippens en De Bruyne en wat de beweegredenen waren werden aangepast. Daarnaast werd het nutteloos vermelden van de huidskleur van de vrouw in de beeldengroep weggelaten. We hebben duidelijk gekozen voor een nuchtere, genuanceerde benadering, die een bredere kijk opent op het koloniaal verleden, en die een objectief inzicht biedt op de geschiedenis waarnaar het monument refereert."

Activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel
Activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel.

Naar aanleiding van de aanpassing van de historische hadden de activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel het plan opgevat om de 'Stoete Ostendenoare Oscar' uit te reiken aan schepen Philip Konings. (n.v.d.r. De trofee werd oorspronkelijk gemaakt door kunstenaar Enca Caen als verdienste voor een Oostendenaar die stoet (stout) is geweest of een verdienstelijke stoete (gedurfde) bijdrage levert.) Het beeldje, een verkleinde replica van de afgehakte hand van een negerslaaf (sic) van het ruiterstandbeeld van koning Leopold II in Oostende werd tot op heden echter steeds geweigerd. Ook schepen Philip Konings wou deze ochtend jongstleden niet in ontvangst nemen.

"Ik apprecieer zeker wat Enca en Piet doen om het verleden in een juiste context te stellen, maar het beeldje aanvaarden wil ik niet doen omwille van een aantal redenen. Eerst en vooral voel ik me niet aangesproken, het gaat hier namelijk over een stoete Ostendenaere. Ten tweede, het woordje stoet heeft twee betekenissen. Stoet is tegendraads en opstandig, iets wat ik van nature niet ben. Stoet staat ook voor gedurfd en moedig ... ik ben niet van mening dat ik die trofee verdien omdat ik een 'beetje' moed heb gehad om de tekst bij het monument van Lippens en De Bruyne aan te passen. Als je de historische achtergrond objectief bekijkt dan is het de evidentie zelf dat we dit moesten doen."

Enca Caen en Piet Wittevrongel die de inspanning appreciƫren die schepen Philip Konings heeft gedaan, betreuren, maar hebben ergens ook begrip, dat hij het beeldje niet in ontvangst wou nemen. Het ziet er dus naar uit dat de uitreiking van 'Stoete Ostendenoare Oscar' nog een poosje op zich zal laten wachten.

© www.krantvanblankenberge.be